Китайските електрически камиони може да издърпат напред пиковото търсене на петрол

Китай е най-големият пазар на търговски превозни средства в света и това, което се случва там, движи барометъра в световен мащаб

14:14 | 12 октомври 2022
Автор: Колин Маккерахър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическите камиони грабват много заглавия напоследък. Илон Мъск обяви, че Tesla Semis ще започне да се доставя на PepsiCo в Калифорния. Volvo доставя захранвани с батерии камиони на Amazon в Германия.

Но малко пазари се електрифицират както Китай, където електромобилите са преминали от по-малко от 1% от продажбите на лекотоварни автомобили до 10% само през последните две години. Продажбите достигнаха рекорд от почти 18 000 през август и изглежда вероятно ще продължат да нарастват през последните няколко месеца на годината.

Китай е най-големият пазар на търговски превозни средства в света, така че това, което се случва там, движи барометъра в световен мащаб. С 10% електрически дял Китай е доста пред почти всички останали страни в този сегмент. Само Южна Корея има по-висок процент на внедряване, като повече от 20% от нейните продажби на леки търговски превозни средства вече са електрически досега през 2022 г.

Кривата на приемане на леки електрически бусове и камиони в Китай започна да прилича малко на това, което се случи с пътническите превозни средства няколко години по-рано, когато комбинацията от политическа подкрепа, повече наличност на модели и скок в инвестициите в инфраструктура за зареждане доведе до скок на пазара. Импулсът продължава от страна на пътническите превозни средства, като plug-in моделите достигат 29% от всички продажби през септември. Изцяло електрическите коли са 22% от пазара.

Пазарът на електрически средни и тежкотоварни камиони в Китай също се разраства. Продажбите на големи електрически платформи в този сегмент са нараснали с 224% през юли и са достигнали 3,4% от общия пазар. Доставките се понижиха леко през август, спадайки до 2% дял, но тенденцията за годината все още е силно нагоре.

Досега повечето от тези тежки камиони работят в градски работни цикли с по-къси разстояния, а не на дълги разстояния, но въпреки това картината се променя бързо. Лесно е да пренебрегвате няколко процентни пункта от пазарния дял, но историите за възприемане на технологии имат навика да вървят бавно, докато не избухнат изведнъж.

Китай експериментира с правилната комбинация от политики, технологии и икономически лостове, за да управлява опции с нулеви емисии в сегментите на по-тежки превозни средства и нещата могат да се развият бързо, след като оптималната комбинация стане по-ясна. Тази точка може да настъпи сега и последните данни изглежда противоречат на две широко разпространени вярвания както в транспортния, така и в енергийния сектор.

Първото е, че водородните горивни клетки са основният или дори единственият начин за "изчистване" на тежките камиони. Данните досега показват, че докато горивните клетки играят роля, повечето от алтернативните тежки камиони, продавани в Китай, са електрически с батерии. Рано е и това все още може да се промени, но анализът на BNEF показва, че поне за градските работни цикли електрическите тежкотоварни камиони вече са много по-конкурентоспособни икономически и ще останат такива дори при очаквания спад в цената на водорода и горивните клетки.

Последната постоянна област на спора са превозите на дълги разстояния. Този сегмент все още е готов за заграбване, но дори и там неотдавнашен анализ на BNEF за планирани пускания на модели показа огромна разлика между броя електрически камиони и камиони с горивни клетки, идващи на пазара. Има много корпоративни цели за нулеви емисии, които започват да се филтрират надолу към веригата за доставки през следващите няколко години, което ще окаже натиск върху операторите на големи логистични автопаркове да започнат да предлагат опции за нулеви емисии на пътя. Електрическите модели имат сериозна преднина.

Китай също експериментира със смяна на батерии за търговски превозни средства, което показва, че има повече от един начин да се постигне целта. Данните, събрани от BNEF, показват 318% увеличение на броя на търговските станции за смяна на батерии, създадени в Китай през миналата година, и планирано внедряване на 34 000 микробуса и камиона със сменяеми батерии. Един-единствен град, Таншан, е разположил над 4400 тежкотоварни камиона за смяна на батерии към септември. Това е повече от целия глобален тежкотоварен парк от камиони с водородни горивни клетки.

Другата традиционна теория, срещу която се изправят данните за продажбите, е, че търговските превозни средства ще поддържат търсенето на петрол в сектора на автомобилния транспорт стабилно нарастващо през следващите десетилетия.

Повечето основни перспективи за петрола сега признават, че търсенето на петрол за пътнически превозни средства или вече е достигнало своя връх, или скоро ще го достигне. Но почти всички от тях предполагат стабилен растеж на търсенето от сегмента на търговските превозни средства, тъй като страните стават все по-богати и повече товари продължават да се превозват по шосе.

В прогнозата за пътното гориво на BNEF за 2022 г. ръстът на търговските превозни средства поддържа търсенето на петрол, но не за дълго. Прогнозата за тази година предвижда общото търсене на петрол за пътния транспорт да достигне своя връх през 2027 г., но ако продажбите на електрически камиони продължат да се покачват рязко в Китай, това може да стане много по-рано.