Разточителният вкус на американците за автомобили се пренася върху електромобилите

Американците винаги са купували твърде много и твърде големи автомобили - сега го правят и с електрическите превозни средства

19:00 | 24 септември 2022
Автор: Айра Будуей
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За купувачите на електрически автомобили в САЩ магическото число за пробег изглежда е около 300 мили (482,8 км): В проучване, поръчано от Bloomberg, почти две трети от 5500 респонденти заявиха, че пробегът от над 300 мили е достатъчен за техните нужди, докато по-малко от 10% биха се задоволили с 200 (321,8 км) или по-малко. Проучване на Cox Automotive от 2021 г. показа сходни резултати: среден желан пробег от 341 мили сред хората, които обмислят електрически автомобили. 

И все пак има крещящо разминаване между това, което американските шофьори искат, и това, от което всъщност се нуждаят: Около 95 % от пътуванията с автомобил в САЩ са с дължина 30 мили или по-малко. 

"Намираме се в тази образователна фаза на електрификацията", казва Стефани Валдез-Стрити, директор на отдела за изследвания и развитие на електромобили в Cox Automotive Mobility. "Ние караме потребителите да осъзнаят: Колко често шофирам? Къде ще мога да зареждам? От какво се нуждая за моя начин на живот? Когато потребителите започнат да се образоват, те могат да осъзнаят, че не се нуждаят от автомобил с пробег от 400 мили." 

Засега автомобилните производители отговарят на очакванията на американците за по-голям пробег, като въвеждат повече електрически автомобили с по-големи и по-дълготрайни батерии и премахват по-малките модели. От над 80-те модела електрически превозни средства и техните различни версии, които се предлагат в момента в САЩ, всички с изключение на три - BMW Mini Cooper SE, базовият модел на Nissan Leaf и версията с по-малка батерия на Porsche Taycan - се предлагат с пробег от поне 200 мили. Близо 40% от тях имат пробег от поне 300 мили. 

Купуването на твърде много автомобили е американска традиция, която предшества появата на електромобилите. В крайна сметка САЩ са страната, която реши, че Hummer ще бъде добър автомобил за пътуване до мола. Но докато прекаляването с автомобил с двигател с вътрешно горене обикновено означава да се сдобиете с повече места, товарно пространство или конски сили, отколкото е обичайно необходимо, при електрическия автомобил това означава да се сдобиете с прекалено голяма батерия.

Покупката на електромобил по същество е покупка на батерия на колела - литиево-йонните батерии, които захранват електромобилите, са най-скъпият и най-тежкият компонент. Това прави раздутите батерии двойно по-разточителни: Купувачите харчат хиляди долари за пробег, от който рядко ще се възползват, а автомобилите харчат киловат, за да пренасят излишното тегло. По-голямото натоварване на батерията означава и повече емисии на парникови газове, което подкопава стимула за преминаване към електрически автомобили, а също така представлява допълнителна опасност за останалите участници в движението.

За да се ориентирате колко средства са необходими за създаването на електромобилите, които американците искат, можете да направите някои математически изчисления. Средната ефективност на над 80-те модела в класацията на Bloomberg EV Ratings - всички модели, които в момента се продават в САЩ - е 3,3 мили пробег на киловатчас (kWH) батерия. Това означава, че за пробег от 300 мили са необходими около 91 kWh. 

Според последното проучване на BloombergNEF за цените, акумулаторните батерии струват на производителите на автомобили средно 118 USD за kWh. Така че производството на една батерия с капацитет 91 kWh вероятно ще струва близо 11 000 USD. А при средна енергийна плътност от около 174 W/h на килограм, според BloombergNEF, тази батерия за 11 000 USD обикновено тежи повече от 1100 kg. 

Въпросът дали това тегло и разходи си заслужават за това, което в повечето случаи се изразява в пътуване до работа и до магазина, е отворен за водачите и производителите на автомобили. "За всеки киловатчас батерия добавяме разходи за потребителя и добавяме CO₂", казва Фредрика Кларен, ръководител на отдела за устойчивост в шведския производител на електромобили Polestar, който продава седан с 270 мили пробег и 78 kWh батерия. 

Пренасищането на американския пазар с големи електрически автомобили контрастира с нарастващия брой малки електрически автомобили, продавани в Европа, Азия и други страни. Но в САЩ, където разпространението на електромобили в момента е около 5 %, свръхмощният електромобил може да се окаже необходимо зло - такова, което кара шофьора на Hummer да се замисли първо за преминаване към електрически Hummer, а след това може би и към скромен електрически седан. 

"Трябва да привлечем повече хора, които наистина да се доверят на електромобилите и да се чувстват достатъчно уверени, за да ги купят", казва Кларен. "Те трябва да имат усещането, че разполагат с добър пробег, за да могат да направят този скок от автомобилите с двигатели с вътрешно горене." 

Тъй като все повече шофьори придобиват опит с електромобили и се чувстват по-комфортно с процедурите за зареждане, казва Валдез-Стрити, тревожността за пробега вероятно ще отстъпи място на увереността в пробега и купувачите на втори електромобил може да са по-склонни да намалят размера. Дотогава предложенията вероятно ще бъдат по-разнообразни, с повече евтини модели с по-малък пробег.

"Ако искаме масово приемане", казва тя, "трябва да има цена за всеки и нещо, което да отговаря на начина му на живот." 

Възможно е също така в дългосрочен план американските водачи на електромобили да могат да разполагат с желания от тях пробег без огромни и скъпи батерии.

Добре финансирани стартъпи и големи производители на автомобили работят за разработване на алтернативни химически смеси за батерии, които осигуряват голям пробег, без да са толкова обемни. Ако тези варианти следват тенденцията на литиево-йонните батерии, цените в крайна сметка ще се понижат до ниво, което ще ги направи достъпни за по-широкия пазар. Засега обаче лекият електрически автомобил с дълъг пробег и ниска цена си остава фантазия.