Литият чупи нов рекорд, a доставките не стигат за растежа на електромобилите

Китай повиши прогнозата си за продажби на електромобили до рекордните 6 милиона тази година, двойно повече от общия брой през 2021 г.

19:14 | 16 септември 2022
Автор: Ани Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скокът в цените на лития, основният материал за батерии, използван за захранване на електрически автомобили, изглежда неудържим.

Литиевият карбонат удари нов рекорд от 500 500 юана (71 315 долара) за тон в Китай в петък, според данни на Asian Metal Inc. Цените са се увеличили повече от три пъти през последната година, увеличавайки цената на батериите, използвани в електрически превозни средства, като последните печалби се дължат на силно търсене и смущения в местен производствен център.

Потребителската подкрепа за превозни средства с нова енергия набира скорост на фона на глобалния преход от изкопаемите горива. Китайската асоциация на пътническите автомобили повиши прогнозата си за продажби на електромобили до рекордните 6 милиона тази година, двойно повече от общия брой през 2021 г., докато използването на батерии в нацията също се очаква почти да се удвои, според Bloomberg Intelligence.

Междувременно кризата с електроенергията през август в провинция Съчуан - дом на повече от една пета от производството на литий в Китай - предизвика двуседмични прекъсвания на електричеството, възпрепятствайки доставките на и без това затегнатия пазар.

„Производството и продажбите на електромобили останаха стабилни през последните месеци“, според Rystad Energy, изследователска фирма, която добави, че има опасения дали енергийната криза в Китай може да се върне тази зима, когато търсенето на отопление се повиши. „Това може да доведе до нов недостиг на електроенергия и да засегне литиеви операции“, пише компанията, като очаква цените да останат стабилни около това ниво до края на годината.

Китай проведе среща за преглед на развитието в четвъртък и поиска от водещите компании да помогнат за стабилизиране на цените, според Министерството на промишлеността и информационните технологии. Производителите не трябва да се договарят за ценообразуването и да не цитират цени, които се отклоняват много от разходите, се казва в съобщение. Правителството ще предприеме стъпки за насърчаване на проучванията, стабилизиране на вноса и насърчаване на рециклирането.

В четвъртък Soc. Quimica & Minera de Chile SA, производител номер 2 в света на литий, прогнозира „много затегнат пазар“ през следващите години. SQM вижда "малко по-високи" цени през това тримесечие спрямо предходните три месеца и очаква цените да останат на подобни нива през четвъртото тримесечие, според презентация пред инвеститори в Ню Йорк.

Производителите на батерии и автомобилната индустрия бързат да осигурят надеждни и стабилни доставки на литий. Все пак скоковете на цените на суровините вероятно ще засилят опасенията за инфлацията и ще добавят натиск върху разходите във веригата за доставки.

Звено за производство на батерии на най-големия производител в Китай, Ganfeng Lithium Co., каза на клиентите миналата седмица, че цените за нови поръчки ще бъдат преразгледани на фона на значителното увеличение на разходите. Компанията доставя малки полимерни литиеви батерии за интелигентни носими продукти и батерии за Bluetooth слушалки за компании, включително Xiaomi Corp.