Ненаситният глад за литий привлича огромни инвестиции към Австралия

Литият е поскъпнал с близо 500% за последната година и не се очаква скоро да намалеят

11:00 | 5 август 2022
Обновен: 13:42 | 5 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В скалистите пустини на западна Австралия, малък брой добре познати и в миналото пренебрегвани компании изведнъж застанаха в центъра на вниманието на инвеститорите поради усилията на производителите на електромобили да си осигурят метал без който не могат, пише Bloomberg.

По време на форума за миннодобивни компании Diggers & Dealers Mining, който се проведе тази седмица, директори на австралийски компании за добив на литий бяха залети от предложения на банкери и брокери. Всички те се опитват да осигурят част от необходимите според изчисления 42 млрд. долара инвестиции, за да могат компаниите за добив на метали да постигнат целите си. Автопроизводители от целия свят се борят за акциите на добивните компании на пазара, както и за споразумения за доставки и дори предлагат да инвестират в разширяване на мини.

„Гладът е ненаситен,“ казва Дейл Хендерсън, главен изпълнителен директор на Pilbara Minerals Ltd.. “Всеки производител на литий в момента е изключително търсен.”

Тъй като целият нетен ръст на продажбите на автомобили през миналата година се дължи на електромобилите, търсенето на суровините за батериите внезапно нарасна. Китай доминира във веригата за доставки на литий, така че западните нации се стремят да развият собствено производство. Миньорите в Австралия, източник на около половината от световното предлагане, според Геоложката служба на САЩ, са ухажвани от автомобилни производители, размахващи чекови книжки.

Главният изпълнителен директор на Liontown Resources Ltd. Тони Отавиано внимава да не се похвали със своята далновидност.
„Не искам да изглеждаме самовлюбени, защото изпитваме огромно уважение към нашите клиенти, но простият факт е, че са необходими пет до осем години, за да се започне да се доставя литий от проект на зелено в юрисдикции от първо ниво“, каза той.
Когато компанията за първи път се свързва с производители на автомобили и други компании за помощ при първото си разширяване, „спокойно можем да кажем, че интересът не беше голям“. казва Отавиано. Повечето не бяха сигурни дали трябва да се ангажират твърде много в процеса на снабдяване с този метал, обясни той. „Превъртете часовника напред и ще видите коренна промяна в търговската позиция“, каза той.

През юли Ford Motor Co. обяви споразумение с Liontown за близо една трета от очакваното производство на миньора през следващите години, за неназована сума. Сделката също така накара Ford да предостави дълг от 210 милиона щатски долара на Liontown за по-нататъшно разширяване на своята дейност в долината Катлийн.

Тази сделка последва по-ранните така наречени споразумения за разширяване на Liontown с Tesla Inc. и южнокорейския производител на батерии LG Chem Ltd. Тя дойде и седмица след като европейският автомобилен производител Stellantis NV придоби дял в австралийския миньор на литий Vulcan Energy Resources Ltd.
Акциите на Liontown поскъпнаха с цели 5% в петък в Сидни, достигайки най-високото си ниво в рамките на деня от май. Акциите на Pilbara поскъпнаха до 3,3%, а тези на Vulcan Energy – с цели 3,9%. Книжата на друг австралийски миньор Core Lithium Ltd. добавиха цели 6,6%.

Творчески сделки
През 2020 г. малцина се интересуваха от природните дадености на Пилангоора, отдалечена мина собственост на Pilbara Minerals, където няколко крави стоят върху едно от най-големите находища на литиева руда в твърди скали в света.
Тогава акциите на Pilbara се търгуваха на 13 австралийски цента и оттогава поскъпнаха до над 2,85 австралийски долара, което прави пазарната капитализация на компанията близо 5,8 милиарда долара. Акциите в Liontown са увеличили цената си 76 пъти от началото на 2019 г. до стойност от около 2,2 милиарда долара.
Увеличението се отразява в цената на самия литий, която нарасна с близо 500% през последната година. Условията на пазара на литий ще останат затегнати и цените вероятно ще останат високи през останалата част от годината, според BloombergNEF. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се оплаква от скока на цените в Twitter и намекна, че автомобилният производител може да трябва да влезе в играта за добив и рафиниране.

В световен мащаб индустрията ще се нуждае от инвестиции в размер на $42 милиарда до края на десетилетието, за да отговори на търсенето, според Benchmark Mineral Intelligence.
„Апетитът за критични минерали от качествени юрисдикции в момента е най-силният, който сме виждали“, каза Кембъл Купър от инвестиционната банка Greenhill & Co., която консултира Liontown по скорошната сделка с Ford.
„Като се има предвид конкурентната динамика, сделките трябва да бъдат гъвкави и креативни, за да успеят“.