Ford ще вложи $20 млрд за преминаваме към EV

Ед Лъдлоу, Bloomberg

11:26 | 3 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

"Наистина се възхищавам, честно казано, на трудностите, които имат, на начина, по който се справят с тях и успеха, който са постигнали. Сега те печелят повече от  10 000 долара на автомобил, благодарение на мащаба си. Харесвам този тип бизнес", каза Джим Фарли, директор на Ford.

Той говори с мен за това как Tesla го вдъхновява. Изглежда, че сега Ford отвежда това вдъхновение една крачка по-далеч.  Производителят на автомобили планира голяма реорганизация, за да се подготви за електрическото бъдеще и ускорява разходите за електромобили с до 20 милиарда долара. Искам да поканя Ед Лъдлоу от Bloomberg, който помогна да се разкаже тази история по-рано. Интересно е да видим как загребваш в контекста на тези забележки, които Джим Фарли направи миналата седмица.

Не е толкова важна цифрата в заглавието, че ще изразходват 20 милиарда долара за преходните им планове, а по-голямата картина. Източници ни казват, че това е реална реорганизация и преструктуриране, за да се подготви компанията за бъдещето, когато ще се произвеждат само електромобили.

Ford има толкова голям производствен отпечатък по света - десетки заводи, почти 60, и трябва да задели пари за прехвърляне на тези монтажни линии за електромобили в допълнение към 30 млрд., които вече е отделила.

Едно от интересните неща е колко различно е изграждането електрически автомобил в сравнение с автомобил на задвижван с бензин? Трябва да се създаде нова организация. Той го сравни със сноуборда спрямо карането на ски.

Това е нещо като сноуборда и карането на ски.  И двамата споделяме лифта, но щом слезеш от лифта...Интуициите са различни между двете неща.  Трябва отново да се научите как да се спускате по  пистата.

Как тази мисъл се отразява на начина, по който става реорганизацията?

Трябва да се отбележи, въпреки че Фарли говори с Вас преди седмица, той не е допринесъл за историята, която разказахме днес. Но той явно изпитва възхищение не само към начина, по който Tesla работи в момента, но и към начина, по който се бори, трудностите през които е преминала, за да преформатира бизнеса си.

Той е прав. Оперативната структура и йерархия за компанията за горивни газове е различна. Източници ни казват, че реорганизацията е буквално различна. Трябва да наемат специфични носители, като химикали за батерии, софтуер, инженеринг на изкуствен интелект и да се уверят, че компанията е създадена по начин, който да отразява как ще работи електромобила обичайно и функционалността, която носи със себе си.