Горещият пазар на литий изправи банките на Wall Street срещу експерти от индустрията

Прогнозите за търсенето и предлагането на борсово търгуваната стока се оказаха в центъра на разгорещен спор

18:03 | 14 юни 2022
Обновен: 21:43 | 14 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg
Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg

На пазара на литий се очертава назряваща борба, след като противоречива прогноза на анализатори на Goldman Sachs предизвика реакция сред някои от най-известните експерти в индустрията, съобщава Bloomberg.

Литият е жизненоважен компонент от батериите за електрически превозни средства, което означава, че перспективите за доставките, търсенето и ценообразуването са все по-важни. В продължение на години малка група нишови консултанти доминираше в разговорите за суровината, която според някои през следващия век ще стане толкова важна, колкото и петролът. Сега, когато цените се покачват и търсенето нараства, те все повече споделят сцената с титани на Wall Street като Goldman.

Банката привлече вниманието на експертите, след като предупреди, че ралито при лития ще се обърне през тази година, тъй като предлагането от неконвенционални нови източници надвишава търсенето. Credit Suisse също се присъедини с прогноза за корекция. Специалисти, включително базираната в Лондон Benchmark Mineral Intelligence, обаче шумно отричат тези очаквания.

Сблъсъкът е важен, защото и двете групи имат съществена роля в процъфтяващата индустрия на електрически превозни средства. Консултантите провеждат изследвания сред минни компании, производители на батерии и дружества от автомобилния сектор, които служат като насока за инвестиции в нови проекти. Банките на Wall Street помагат в преценката на инвеститорите дали могат да си позволят залог в сектора. 

Benchmark оспорва прогнозата на Goldman, че скоро предлагането ще се увеличи значително, което ще понижи цените. Консултантската компания смята, че цените ще отстъпят от рекордно високите си нива, но има по-песимистичен поглед върху мащаба и времето, в което могат да се осъществят новите доставки. Минната индустрия е известна със слабостите си в постигането на производствените си цели, като при лития има допълнителни рискове заради изключително сложните технически процеси, свързани с производството на крайните продукти, използвани в батериите, посочват от Benchmark.

„Имаме допълнително препятствие, защото това не е стока, а специален химикал“, коментира Дейзи Джегингс-Грей, анализатор на Benchmark. „Това е предизвикателство, съчетаващо традиционните проблеми, пред които е изправена минната индустрия, с допълнителните трудности, пред които може да се изправи производител на специални химикали“, обяснява експертът.

Goldman Sachs

Goldman Sachs прогнозира излишък, а Benchmark - недостиг. Графика: Bloomberg 

Противоречията може да изглеждат незначителни, но залогът е висок за тези, които разчитат на прогнозите, имайки предвид критичната роля на лития в революцията при електромобилите и по-широката борба срещу изменението на климата.

Ако недостигът продължи и цените се повишат допълнително, може да се стигне до срив на маржовете на производителите на автомобили, което потенциално ще забави масовото навлизане на електрически превозни средства. Ако цените обаче се понижат, минните компании могат да се откажат от големи нови проекти, създавайки условия за още по-голямо поскъпване и по-дълбок недостиг след 2030 г., когато продажбите на електрически превозни средства ще трябва да надвишат тези на конвенционални автомобили, ако индустрията има надежди за постигането на целите за нулеви нетни емисии.

„Литиевата индустрия – в сегашната си форма, е много млада и е трудно да се каже със сигурност колко може да се разчита на минните компании в осигуряването на нови обеми“, коментира Питър Хана, Fastmarkets. „Голяма част от това зависи от технология, която никога преди не сме виждали, така че има множество променливи, които трябва да се вземат предвид и всеки един от тези фактори може да покаже, че грешим по един или друг начин“, добавя той.

Разбира се, разногласията между анализатори са често срещани на суровинните пазари, но мащабите им са особено значителни при металите като лития, където търсенето и предлагането нарастват с огромна скорост. Пазарът на мед, например, нараства с между 2 и 4% на годишна база, а анализатори очакват ръст на търсенето и предлагането на литий от над 20% между 2021 и 2025 г.

Грешките при изчисленията

Малките разлики в очакванията на анализаторите могат да имат голямо отражение върху оценките им за търсенето и предлагането. Това е проблем, който е валиден и при други метали, необходими за производството на батерии, като кобалт и никел.

Джордж Хепел, който разработваше модели за търсенето на метали, необходими за производството на батерии, в CRU Group, преди да се присъедини към BASF по-рано тази година, заяви в LinkedIn миналия месец, че малка грешка при изчисляването на търсенето на никел значи, че прогнозите са подценили използването с около 30%.

„Няколко месеца след поправянето на моя модел обядвах с анализатор на пазара на никел в инвестиционна банка, който се оплакваше от това, че очакванията за търсенето на метала на звено на банката са твърде ниски. С голямо задоволство успях да открия вероятния проблем“, написа Хепел.

Литият се

Литият се радва на високо търсене. Графика: Bloomberg

В областта на лития консултантите твърдят, че банките на Wall Street са склонни да пренебрегват нюанси на индустрията при изготвянето на своите прогнози.

Мат Фърнли, директор на Battery Materials Review, посочва, че докладите за продажбите „масово надценяват“ лекотата на осъществяване на нови доставки и не отчитат сложността на въвеждането в дейност на нови съоръжения, както и необходимите квалифицирани кадри.

„Литиевата индустрия се нуждае от набирането на стотици милиарди долари капитал за разширяване през следващите 10-15 години“, посочва той. Фърнли добавя, че това ще бъде по-трудно, ако цените се понижат заради подобни прогнози.