Литий за милиарди има в Сърбия

Страната може да се превърне в ключов фактор за технологичния сектор на Европа

15:13 | 2 септември 2019
Село Клиновац, Сърбия. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Село Клиновац, Сърбия. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Старият мотопед докара с бръмчене в задушния летен следобед малко стоки и пари в къщата на Саша Антич. Както и много от своите съседи в Клиновац, 30-годишният сърбин е безработен и семейството му разчита основно на пенсията на майка му. Под краката им обаче има нещо, което освен по-добро бъдеще за тях, може да даде на Европа по-добри перспективи в икономическата битка с Азия, пише Bloomberg.

Геолозите проучват земните недра в това село в южния сръбски окръг Пчиня, където може би лежат огромни запаси от метал, който е ключов в съвременните технологии – литият.

„Ще е подарък от Господ, ако тези запаси се докажат“, казва Антич, докато майка му брои динарите си, които й е дал търговецът, който също е доставил и мляко и други стоки за тях. В Клиновац има каменни къщи и повече кози, отколкото коли. „Това е най-слабо развитата част на Сърбия и ние сме в безизходица“, добавя той.

Глобалната треска за литий е огромна и той е ключов за технологични компании от типа на Tesla и Apple, които правят батерии и устройства, в които това е основна суровина. Проучване на Bloomberg показва, че търсенето на литий ще се удвои в следващите няколко години.

Залежите на Сърбия са сред най-големите в Европа и това подхранва интереса на компании като Rio Tinto, които проучват опциите за добив. Президентът Александър Вучич заяви през февруари, че литият е „една от най-големите надежди за Сърбия“ и призова компаниите да побързат с плановете за добива му.

В основата на сръбските литиеви мечти е минерал, който се нарича „ядарит“, заради находищата си в Ядарската долина, и съдържа литий и бор, който се използва в керамиката, торовата индустрия и за изолационни материали. В района на Централна и Източна Европа, Чехия и Австрия също проучват възможности за добив на литий, а Румъния отваря отново мини за редки метали. Международни компании, включително Daimler, планират старт на производствени мощности за батерии в региона.

Но сръбските запаси, ако могат да се добиват с печалба, са толкова големи, че могат да превърнат Европа в конкурент на Азия, и по-специално на Китай, трети по големина производител на литий в света и номер едно по производство на литиево-йонни батерии. Rio Tinto, една от най-големите световни минни компании, и австралийската Jadar Lithium проучват колко точно литиум има в Сърбия, но отказват всякакви коментари на този етап. Оптимистични оценки на правителството в Белград посочват, че може би запасите са около 200 милиона тона руда, от която може да се извлича литий. Според други проучвания от U.S. Geological Survey , потвърдените запаси на литиеви ресурси са около един милион тона, което прави страната най-богатата на този метал в Европа.

На фона на очертаващото се икономическо забавяне в Китай сръбските власти разчитат на нови мощности като обогатителни фабрики и производство на батерии. Това казва и Ненад Антич, зам-кмет на Вранье, най-близкия град до предполагаемото находище на литий в Клиновац. Той се надява, че производството може да намали безработицата в 80-хилядния град, където всеки осми жител е без работа.

Още един любопитен детайл в случая е, че Клиновац се намира в Прешевската долина, която в последните години често попада в новините главно покрай диспута Косово-Сърбия. Районът е заселен с етнически албанци, и косовския президент Хашим Тачи неведнъж е заявявал желанието си да го присъедини към Косово в рамките на някакъв вид споразумение със Сърбия за взаимно признаване. Подобен развой е крайно невероятен според наблюдатели, но богат на природни залежи район в бедна държава обикновено е обект на интерес от страна на световни и регионални играчи, които не винаги носят просперитет на местните жители.