Сърбия вербува и Того в антикосовската си коалиция

Белград не се вслушва в съветите на Запада

16:03 | 28 август 2019
Ломе последва примера на Белгард срещу Прищина. Снимка: David Peterson от Pixabay
Ломе последва примера на Белгард срещу Прищина. Снимка: David Peterson от Pixabay

Сърбия продължава да води относително успешна кампания срещу припознаването на Косово за независима страна на Балканския полуостров, като най-новият член на своеобразната коалиция е Того, предаде Bloomberg.

Войната от края на миналия век може и отдавна да е приключила в прекия смисъл на думата, но конфронтацията между двете бивши югославски републики продължава на политическо ниво с пълна сила.

Косово официално обявява независимост през 2008 г., а а през 2013 г. беше договорено с помощта на ЕС споразумение между Белград и Прищина, според което сърбите ще спрат с антикосовската си кампания. Тогава броят на страните по света, които поддържат дипломатически отношения с новооснованата държава, достигна 116.

С времето споразумението започва да губи стойност, тъй като сръбските лидери продължават своята пропаганда и непризнаване на Прищина за отделна държава. Того е най-новият член на неформалната антикосовска коалиция, превръщайки се в 15-тата африканска страна, която не признава суверенитета на Косово. Сръбският вицепремиер Ивица Дачич се похвали още с подкрепата на Гренада, Суринам, Либерия, Сао Томе и Принсипи, Гвинея-Бисау, Папуа Нова Гвинея и Лесото в останалата част от света.

Целта пред държавниците в западната ни съседка е поне половината членове на Обединените нации да застанат на тяхна страна, за да може Косово да бъде изолирана.

Русия, Китай, Испания, Румъния, Словакия, Гърция и Кипър също заемат страната на Белград в балканския конфликт, независимо от апелите на Германия.

Косово пък има своите силни поддръжници най-вече в лицето на САЩ. Именно американската намеса през 1999 г. беше ключова за решението на НАТО да бомбардира Сърбия, за да наклонят везните в полза на косовската борба за независимост.

Прищина дори си позволи да наложи 100% мита върху вноса на сръбски стоки в страната преди няколко месеца, но тази мярка не даде особено положителни резултати, защото голяма част от европейските лидери се обявиха против задълбочаването на кризата в региона и призоваха за по-дипломатичен подход.

През октомври има планирано събрание на членовете на Интерпол в Чили, когато се очаква да бъде обсъден въпросът с членството на Косово в Международната организация на криминалната полиция. Очаква се Сърбия отново да блокира кандидатурата на своите съседи.

До кога ще продължи това? Едва ли някой е в състояние да прогнозира с особена точност.