В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ПЧИ в Сърбия са се увеличили с 33% от 2017 г.

Драган Костич, изп. директор на Свободна зона Пирот, В развитие, 16.08.2019

14:29 | 16 август 2019
Драган Костич, изп. директор на Свободна зона Пирот. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Драган Костич, изп. директор на Свободна зона Пирот. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сърбия е на първо място в света по привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) спрямо размера на местната икономика. Като такава тя бе посочена в класация fDi Intelligence, която е част от Financial Times.

В Сърбия сме изключително горди за това, че сме на първо място по отношение на зелени инвестиции в класацията fDi Intelligence и че увеличихме ПЧИ с 33% от 2017 г. През миналата година отчетохме 3,5 млрд. директни инвестиции в Сърбия. Мисля, че свободните икономически зони в Сърбия също спомагат за това. Ние предоставяме много държавни субсидии на инвеститорите за развитие на компании и разрастване на работните пространства. Имаме специални помощи от общините, заяви Драган Костич, изп. директор на Свободна зона Пирот, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

Първият сектор, от който постъпват най-много инвестиции в страната, е автомобилният, посочи Драган Костич. "Тази година подписахме споразумение с голяма японска компания, която да влезе в Сърбия. Тютюневата промишленост, текстилната и хранителна индустрия увеличиха производството си. Свободна зона Пирот предлага поле за развитие и на много български компании. 25 от тях, занимаващи се с търговия, оперират там. В Сърбия през 2018 г. бяха инвестирани почти 700 млн. евро от Франция, на второ място от Хонконг с 500 млн. евро, Холандия и Русия също са сериозни инвеститори", подчерта още гостът.

Предимствата на Сърбия във все още неприключилата надпревара за завод на Volkswagen

"Държавните инвестиции са изключително важни. Имаме добра програма за увеличение на инвестициите. Правителството подкрепя компании, които разкриват своите заводи и офиси в Сърбия. В това направление разполагаме с 6 програми. Предлагаме данъчни облекчения. Общината предоставя евтина земя за отваряне на офиси. Производството не се облага с митнически данъци и ДДС".

Имаме добро сътрудничество с индустриалните зони в България, изтъкна още Костич.