Акциите на Rio Tinto се понижиха, след като Сърбия спря литиевия проект за $2,4 млрд.

Сърбия отнема лицензите на компанията за проучване за литий

09:31 | 21 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Сръбският премиер Ана Бърнабич каза на пресконференция в Белград, че решението на правителството е дошло след искания на различни зелени групи. Снимка: Bloomberg
Сръбският премиер Ана Бърнабич каза на пресконференция в Белград, че решението на правителството е дошло след искания на различни зелени групи. Снимка: Bloomberg

Акциите на Rio Tinto се понижиха в петък, след като Сърбия отне лицензите за проучване на литий поради опасения за околната среда, накърнявайки амбицията на англо-австралийската минна компания да стане най-големият доставчик в Европа на метала, използван в електрическите превозни средства.

Ходът на Сърбия идва, когато балканската страна наближава общи избори през април и когато отношенията между Белград и Канбера се влошиха след шумното депортиране в неделя на тенис звездата Новак Джокович от Австралия заради правилата за влизане на неваксинирани срещу COVID-19.

Това също е сериозна пречка за Rio Tinto, която се надяваше, че проектът ще помогне да я превърне в един от 10-те най-големи производители на литий в света, ключова съставка в батериите и много търсена в бума на електрическите превозни средства.

Мината е единственият литиев проект на Rio Tinto и компанията обяви само преди месец сделка за закупуване на втори литиев актив за 825 милиона долара, тъй като се стреми да изгради своя бизнес с материали за батерии. Акциите на Rio паднаха с цели 4,8% на австралийския фондов пазар, най-лошият спад в рамките на деня от август 2021 г. Референтният индекс се понижи с 2,1% в 03:24 GMT.

Сръбският премиер Ана Бърнабич каза на пресконференция в Белград, че решението на правителството е дошло след искания на различни зелени групи за спиране на литиевия проект Ядар на стойност 2,4 милиарда долара, чието производство бе планирано да започне през 2027 г.

Планът за райониране и всички укази, свързани с проекта, са отменени, каза Бърнабич в четвъртък.

„Изпълнихме всички искания на протестите на природозащитниците и сложихме край на Rio Tinto в Сърбия“, каза тя. „Всичко е прекратено."

Тя не отговори на въпроси дали правителството ще позволи добив на литий в бъдеще. 

Австралийското външно министерство не коментира незабавно решението.

Rio Tinto заяви, че е "изключително загрижена" от решението на Сърбия и преразглежда правното основание за него.

„Нивото на опозиция срещу проекта Ядар наистина се е повишило през последните шест месеца“, каза анализаторът на Credit Suisse Саул Кавоник.

„От известно време подчертаваме, че около 2 долара за акция ще бъдат изложени на риск, ако сръбското правителство го отмени“, каза Кавонич.

Хиляди хора блокираха пътища миналата година в знак на протест срещу подкрепата на правителството на проекта, настоявайки Rio Tinto да напусне страната и принуждавайки местната община да отмени план за разпределяне на земя за съоръжението. 

По-рано тази седмица Rio отложи графика за първото производство от долината Ядар с една година до 2027 г., позовавайки се на закъснения в ключовите одобрения.

Недостигът на литий се влошава

При пълен капацитет се очакваше мината в долината Ядар да произвежда 58 000 тона рафиниран литиев карбонат за батерии годишно, което щеше да я направи най-голямата литиева мина в Европа по производство.

ЕV demand

„Няма толкова много проекти като Ядар и западният свят няма да има своя собствена верига за доставки, ако те не бъдат разработени“, коментира Сам Бродовки, ръководител на глобалните сливания и придобивания на метали и добив на Standard Chartered.

"Ще има още по-голям недостиг на литий и други критични материали, включително за батерии."

Експертите смятат, че световният недостиг на литий се очаква да продължи поне още три години, но с отмяната на проекта Ядар дефицитът ще продължи няколко години повече.

„Сега сме в точката, в която доставката на литий ще определи темпото на пускането на електрически превозни средства“, каза Кавоник.

Силното глобално търсене на метала, което далеч изпреварва ръста на предлагането, доведе цените на лития до рекорд през последните години.

Фючърсите на литий, които започнаха да се търгуват на CME през май миналата година, скочиха със 171% до рекордните 38 долара за тон в четвъртък, според данните на Refinitiv.

В Китай цените в брой на литиевия хидроксид монохидрат се търгуват около рекордните 262 500 юана (41 387,47 долара) за тон, което е с повече от 400% повече от преди година.

Китай заяви в петък, че ограниченията за закупуване на нови енергийни превозни средства, включително електромобили, постепенно ще бъдат премахнати в "енергичен" тласък за насърчаване на "зеленото потребление", ход, който вероятно ще увеличи допълнително търсенето на литий.