Парите си отиват: стартъпите за електромобили се втурнаха да правят коли

Инвеститорите се отдръпнаха от стартъпите за електрически превозни средства и битката за оцеляване става жестока

08:32 | 12 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Няколко стартъпа за електрически превозни средства (EV), предназначени за търговски цели, изразходват бързо паричните си средства, надпреварвайки се да пуснат на пазара микробуси или камиони, преди средствата да се изчерпят или клиентите да изберат да купят от традиционните производители на автомобили като Ford Motor Co или General Motors Co, пише Reuters.

Подкрепяни от желанието на инвеститорите да създадат следващата Tesla Inc, няколко производители на EV за търговски цели от двете страни на Атлантическия океан станаха публични чрез обратни сливания с дружества със специална цел (SPAC), набирайки стотици милиони долари в стремежа си да подражават на успеха на Илон Мъск. Сред тях са Arrival Inc, Canoo Inc, Lordstown Motors Corp, Electric Last Mile Solutions Inc и REE Automotive Holding Inc .

Но инвеститорите се отдръпнаха от стартъпите за електрически превозни средства и способността им да се конкурират с традиционните производители на автомобили, което доведе до спад на акциите им до малка част от пиковите им цени. Това повиши натиска за бързо производство на работещи автомобили, ако искат да наберат нови средства в индустрия, в която пускането на един автомобил може да струва 1 млрд. долара.

"На този етап е изключително важно автомобилите да попаднат в ръцете на клиентите", заяви Даниел Барел, главен изпълнителен директор на израелския производител на електрически шасита REE Automotive, който проведе тестове на автомобили с клиенти близо до Детройт и ще представи прототип на ван във Великобритания тази седмица. "Едва тогава те ще могат да вземат истинско решение за покупка."

В шаситата на REE се използват "ъглови" или самостоятелни вградени в колелата електрически двигатели, като спирачките и управлението се намират във всички или в някои от колелата на електромобила, които не се нуждаят от оси или трансмисии, освобождавайки повече пространство в купето.

За да достигне по-бързо до пазара, REE се възползва от услугите на стари доставчици като American Axle за електромоторите и италианската Brembo за спирачките. Компании като EAVX и Morgan Olson, подразделения на производителя на каросерии за търговски превозни средства JB Poindexter & Co, ще предоставят стандартизирани каросерии за американските камиони на REE.

"Искаме да останем верни на това, с което се занимаваме, и да позволим на другите да внасят своя опит за останалото", казва вицепрезидентът по инженерните въпроси Питър Дау в инженерния център на REE в Нюнитън, Англия.

Междувременно, часовникът тиктака.

Акциите на REE са с почти 90% по-ниски от дебюта си през юли 2021 г. Компанията разполага с 239 млн. долара в брой в края на март и очаква да инвестира до 120 млн. долара през 2022 г., за да увеличи мащаба си за производство през 2023 г.

"На път сме, в рамките на бюджета сме, имаме всичко необходимо, за да излезем на пазара", заяви главният изпълнителен директор Барел, като добави, че REE разполага с достатъчно парични средства, за да издържи и след края на 2023 г.

EV startups

Други обаче вече изпитват затруднения.

ELMS подаде молба за обявяване в несъстоятелност през юни, позовавайки се на недостатъчно финансиране, докато Lordstown трябваше да продаде активи на тайванския концерн Foxconn. 

През май Canoo разкри "съществени съмнения" относно способността си да продължи да функционира като действащо предприятие, но наскоро получи тласък, когато Walmart Inc поръча 4500 автомобила. 

Получаването на повече парични средства може да се окаже трудно.

"Пазарът в момента не е идеален за набиране на капитал", каза Дакота Семлер, главен изпълнителен директор на базираната в Лос Анджелис компания Xos Inc , която вече има 200 електрически камиона, работещи по пътищата на САЩ за клиенти, включително изпълнители на доставки на Amazon.com Inc.

В края на март Xos разполагаше с 132,7 млн. долара в брой и може да набере още 125 млн. долара чрез сделка за закупуване на акции с подразделение на американската инвестиционна компания Yorkville Advisors.

Труден момент
Установените производители на автомобили увеличават темпото на работа.

FedEx Corp разполага със 150 електрически камиона BrightDrop, които извършват доставки в околностите на Лос Анджелис.

"Усещането е, че сега си в бъдещето", каза 28-годишният шофьор на FedEx Нелсън Гранадос пред репортер на "Ройтерс", докато извършваше доставки по време на разходка с електромобил BrightDrop.

FedEx е поръчала 2 500 камиона BrightDrop, стимулирана от комбинацията от технологията на 18-месечната компания и производствените мощности на GM, заяви пред Reuters Мич Джаксън, главен отговорник по устойчивото развитие на FedEx.

Потенциалните нови участници на пазара са обърнали внимание на това.

Британският стартъп за електрически превозни средства Bedeo произвежда електрически задвижващи агрегати за микробуси за световния автомобилен производител №4 Stellantis NV и заяви по-рано тази година, че разговаря с инвеститори за създаване на собствени микробуси.

Въпреки постигнатите резултати - автомобилите със задвижващи агрегати на Bedeo са изминали над 50 млн. км - ръководителите казват, че инвеститорите вече се опасяват от конкуренцията с електрически ван Transit на Ford.

"В момента е трудно да се набере голям капитал", казва Андрю Уайтхед, главен изпълнителен директор на подразделението на Bedeo - Protean Electric.

Главният изпълнителен директор на Bedeo Осман Бойнер заяви, че вместо това компанията ще започне да преустройва съществуващи дизелови микробуси по-късно тази година, използвайки вградените в колелата електрически двигатели на Protean, така че те да могат да се движат в електрически режим в градовете със зони с ниски емисии и на дизелово гориво при по-дълги пътувания.

EV startups

Bedeo също така води разговори с традиционните производители на автомобили за производство на малки, специализирани серии от около 5 000 микробуса за тях.

"Големите производители на автомобили не искат да направят това самостоятелно", казва Бойнер. "Тези бройки са твърде малки за тях, но са големи за компании като нас."


По-малко благоприятни условия
Стартиращите компании за електрически превозни средства намаляват разходите си.

По-рано тази година Rivian заяви, че 16-те милиарда долара в брой към края на март са достатъчни, за да финансира втория си завод в САЩ за 5 милиарда долара, който ще бъде открит през 2025 г., но в края на юли обяви, че ще съкрати работната си сила с 6%, за да намали разходите.

Amazon е поръчала 100 000 микробуса от Rivian, чиито акции са спаднали с над 80% от пика, достигнат малко след първичното публично предлагане през ноември 2021 г.

Британският производител на електрически микробуси и автобуси Arrival също планира да намали разходите си. 

Arrival разполагаше с 500 млн. долара в брой в средата на юли, което е с почти 45% по-малко от приблизително 905 млн. долара в края на 2021 г. Акциите на компанията са с почти 93% по-ниски от дебюта си през март 2021 г.

Главният финансов директор Джон Возняк заяви в свое изказване, че преструктурирането ще финансира дейността на Arrival до края на 2023 г.

Стартъпът е започнал поетапни изпитания с United Parcel Service Inc , която е поръчала към 10 000 микробуса Arrival.

"Вярваме, че ще продължим да получаваме достъп до финансиране от различни източници", каза Возняк. "Условията обаче може да са по-неблагоприятни, а размерът и сроковете остават несигурни, поради което компанията обяви мерките, които предприема за запазване на паричните средства."

Стартъпите, които избегнаха публичното предлагане чрез сливания на SPAC, сега изчакват подобряването на пазара.

През февруари базираната в Стокхолм Volta Trucks набра 230 млн. евро финансиране, за да увеличи производството на електрически камиони. 

Говорителят Дънкан Форестър заяви, че Volta има прототипи на камиони при клиенти и е на път да започне серийно производство в началото на 2023 г. Компанията разполага с портфейл от поръчки за повече от 6500 камиона на стойност около 1,4 млрд. евро.

По-късно през 2023 г. Volta ще се опита да набере финансиране чрез ново набиране на средства или чрез първично публично предлагане.

"От гледна точка на инвеститорите това ще бъде различен разговор, защото ще можем да демонстрираме опит в пускането на превозни средства на пазара", каза Форестър.