Rivian планира да съкрати стотици работни места

Ед Лъдлоу, Bloomberg

20:38 | 12 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Искаме да се върнем към новините, които ви съобщихме преди малко, че Rivian планира да съкрати стотици работни места. Нашият репортер Ед Лъдлоу е тук с повече подробности за това, което става.

Ед, едва миналата седмица говорихме, че Rivian, запазва производствените цели. Сега чуваме, че ще намалят част от персонала си. Защо?

Да. Според източниците става дума за около 5%-но намаляване на броя на служителите. Това е компания, която се разраства с невероятно бърз темп, почти удвоявайки броя на служителите до четиринайсет хиляди в световен мащаб за по-малко от година. Според източници, важен момент е , че това са позиции, които не са свързани с производството. Това са областите, в които Rivian откровено казано се е разраснала твърде бързо. Попаднали в своеобразния ръст на стартиращите компании за електромобили в света. Има много бизнес области, в които тези позиции се дублират. Правят преглед на макросредата, според източниците, като съпоставят нещата. Но производствените позиции са защитени. Както казахте миналата седмица, когато имахме данни за производството през второто тримесечие, те увеличават производството си. Почти удвоиха производството от първото тримесечие до второто, въпреки продължаващите предизвикателства пред веригите за доставки, и особено недостига на основни полупроводници. Така че нещата вървят добре, но акцията е под леко напрежение, след като пуснахме тези заглавия на Bloomberg терминала.