Глобалните приходи от услуги за мобилност с очакван ръст от 40% до 2030г.

Услугите значително ще променят начина, по който хората се придвижват в градовете

20:15 | 27 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Годишните приходи от услуги за мобилност, включително наемане на автомобили, наемане на коли под наем и споделяне на велосипеди се очаква да достигнат 660 млрд. долара през 2030г., сочат данните на току-що публикувано проучване на форума Oliver Wyman и Института за транспортни изследвания към Калифорнийския университет в Бъркли. Тази цифра представлява увеличение с близо 40% в сравнение с приходите от 260 млрд. долара, генерирани през 2020 г., отбелязва Bloomberg.

Услугите значително ще променят начина, по който хората се придвижват в градовете в световен мащаб, далеч отвъд традиционния обществен транспорт и частните автомобили. И с по-голям акцент върху устойчивостта и алтернативната енергия, като например електромобили с батерии, услугите ще донесат потенциални ползи за климата,ще намалят замърсяването и и ще направят живота в градовете по-приятен.

Например, изследователите установяват, че "чрез възприемането на електрическите превозни средства с по-бързи темпове от собствениците на частни автомобили, новите услуги за мобилност биха могли да подобрят качеството на въздуха, да намалят нивата на шума и да свият въглеродния отпечатък на градовете".

Проучването, в което са анализирани 13 услуги в три региона - Северна Америка, Европа и Азия - установи, че новите услуги ще се развиват с различна скорост в зависимост от местоположението. Европа ще изпревари Азия като най-бързо развиващ се пазар на електрически превозни средства, а Азия ще се превърне в по-голям пазар за услуги като споделяне на велосипеди и мотопеди. Понастоящем азиатският пазар на микромобилност е равен на този на Европа и Северна Америка взети заедно, но според доклада до 2030 г. ще стане по-голям от другите региони.

Подобренията в технологиите, правителствените разпоредби и потребителското търсене на мобилност се очаква да стимулират по-голямата част от растежа на цялата индустрия във всички региони.

Задръстванията ще останат проблем и занапред, като се има предвид че пътуването с автомобил е по-популярно от обществения транспорт.  Според изследователите е твърде рано да се каже дали услугите ще намалят задръстванията с течение на времето.

"Въпреки че хората, които се придвижват с велосипеди и скутери, могат да намалят броя на автомобилите в града, услугите за наемане и споделяне на автомобили могат да допринесат за задръстванията, ако пътуващите изберат тези услуги пред масовия транспорт", се казва в доклада.

Въпреки че някои пътници се върнаха към обществения транспорт, тъй като страховете от Covid-19 намаляха, тези системи остават крехки. уязвими и отслабени от загубата на приходи. "Всяко дългосрочно пренасочване на хората от масовия градски транспорт към услугите за таксита и наем на коли може не само да лиши системите от необходимата финансова подкрепа, но и да доведе до задръствания", се казва в доклада.

Затова градовете ще трябва да намерят баланс между насърчаването на нови решения и укрепването на системите за масов транспорт, смятат изследователите. Те могат да направят това, като последователно инвестират в инфраструктурата на масовия транспорт, поддържат достъпни цени на билетите и създават екосистеми, които свързват новите услуги с масовия транспорт във възможно най-голяма степен. 

"Местните власти ще трябва да решат дали да отделят повече средства за финансиране на градски транспорт или велосипедните алеи и паркингите за автомобили", казва в изявление Андреас Ниенхаус, старши партньор в Oliver Wyman.

"На всички нива на управление технологичният напредък често ще изпреварва регулациите - една от причините много градове да приемат публично-частните партньорства като средство за сътрудничество".