Stellantis вижда колапс на пазара, ако електромобилите не станат по-евтини

Повишаващите се разходи за суровини правят някои модели с батерии нерентабилни

10:15 | 30 юни 2022
Обновен: 15:58 | 30 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от най-големите европейски производители на автомобили предупреди след важната европейска сделка за постепенно премахване на двигателите с вътрешно горене, че индустрията е обречена, освен ако електрическите превозни средства не станат по-евтини, предава Bloomberg. 

Stellantis се стреми да намали разходите за производство на електрически превозни средства с 40% до 2030 г., каза в сряда главният производствен директор Арно Дебьоф. Производителят на Fiat и Peugeot планира да произвежда някои части в собствената си компания, а също и да оказва натиск върху доставчиците да намалят цената на своите продукти.

Ако електромобилите не станат по-евтини, „пазарът ще се срине“, каза Дебьоф във фабриката на компанията в Тремери, Франция. "Това е голямо предизвикателство."

Stellantis планира да представи повече от 75 изцяло електрически модела през това десетилетие и да трансформира поне някои от своите френски автомобилни заводи, за да произвеждат електромобили. Въпреки че компанията харчи големи суми за внедряването на електромобили, тя се ангажира да поддържа значителна възвръщаемост, разчитайки на допълнителни приходи от софтуер и услуги, както и някои първокласни превозни средства.

В последно време цените на електромобилите се покачват с главозамайващи темпове. Tesla Inc. повиши цените с до 6000 долара на автомобил този месец, след подобни увеличения по-рано тази година от Rivian Automotive Inc. и Ford Motor Co. Повишаващите се разходи за суровини правят някои модели с батерии нерентабилни, каза главният финансов директор на Ford Джон Лоулър на инвеститорска конференция по-рано този месец.

Страните от Европейския съюз тази седмица одобриха плана си за премахване на въглеродните емисии от новите автомобили до 2035 г. Тъй като законодателите на ЕС подкрепят отказването от изкопаемите горива в автомобилната индустрия, е много вероятно повечето производители да преминат към производство на електромобили за малко повече от десетилетие.

Недостиг на материали

Stellantis ще се съобрази с решението, но политиците изглежда „не се интересуват“ дали автомобилните производители разполагат с достатъчно суровини, за да подкрепят промяната, каза в сряда главният изпълнителен директор Карлос Таварес.

По-голямото търсене на батерии за електромобили между 2024 и 2027 г. - период преди капацитетът им в Европа да се увеличи - ще бъде от полза за азиатските производители и ще „изложи на риск" производството на батерии на Запад, каза Таварес по време на посещение на фабриката в Мец в североизточната част на Франция.

Stellantis разработва пет големи фабрики за батерии в Северна Америка и Европа, за да произвежда 400 гигаватчаса до 2030 г. Той добави, че компанията няма да изключи покупката на мина, за да осигури доставките на суровини.

Stellantis също обмисля до каква степен може да произвежда собствена енергия, за да се подготви за нарастващите цени в случай на прекъсване на доставките в резултат на руската инвазия в Украйна.

„Имаме значителни зони, където можем да поставим слънчеви панели“, каза Таварес.

Ръководителите на Stellantis говориха по време на пътуване, целящо да покаже как автомобилният производител трансформира някои от своите френски заводи за двигатели с вътрешно горене и скоростни кутии, за да произвеждат части за електромобили. Таварес не предложи гаранции, че всички европейски фабрики ще направят прехода, като каза, че това зависи от това дали цялостният автомобилен пазар ще се задържи.