Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бутиково производство, тестване, оборудване: бъдещето на микроелектрониката в България

Богдан Богданов, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, "Бизнес старт", 24.06.2022 г.

12:03 | 24 юни 2022
Автор: Даниел Николов

България може да се насочи към малки до средни серии производство на нишови продукти в сектора на чиповете и последващите тестове. За момента не е особено реалистично да се очаква, че можем да привлечем голям производител в страната заради огромните инвестиции и недостатъчна местна експертиза. Все още предстои да се уточнят посоката и фокуса на България в сектора с оглед на Европейския акт за чиповете и силните страни на българската индустрия. Има засилен интерес за чужди инвестиции в страната през последните месеци, но инвеститорите ще станат по-предпазливи заради настоящата политическа нестабилност. Това каза Богдан Богданов, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Целта е да маркираме кои са основните играчи на пазара, с които бихме могли да си партнираме - като научни звена, които могат да си колаборират с вече изградените структури в България, и международни компании..., с които да развием локалната експертиза, да разработваме новите продукти и да ги тестваме в България, а от друга страна да имаме възможност локално да правим по-малките бутикови серии."

Голяма част от компаниите разширяват своето производство, но трябва да знаем къде са добавените стойности на България, добави Богданов.

"Имаше вече проведени срещи с ASML, който е лидер в сектора за оборудване на производствените линии за чипове... Когато имаме компании като Milara и Milexis, можем да говорим по-уверено с големите компании. Те изнасят за едни от големите производители в света - това са продукти, които са изцяло разработени в България", каза той и уточни, че разговорите с ASML са първоначални.

"Важното в момента е да видим посоката, в която ще се фокусира България."

Работната група към Министерството на иновациите и растежа в момента колаборира с представители на българския и чуждестранен бизнес, за да може да представи идеята, върху която да се базира дългосрочната стратегия и производство на България в общата стратегия на ЕС, каза Богданов.

"Всяка една държава [в ЕС] ще има конкретна експертиза, в която ще е фокусирана - говорим дори за доставки, които да са контролирани на ниво европейски пазар."

Има над три пъти увеличение на преките инвестиции в България (653 млн. лв.) през периода януари-април на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. и това показва позитивните нагласи спрямо страната. Само за последните три седмици има писма за намерения за инвестиции за над 700 млн. евро в секторите на производство на материали и за разширяване на текущо производство в България, каза Богданов и добави, че вече започват да се чуват въпроси за политическата стабилност на страната.

"Всеки инвеститор наблюдава политическата ситуация и стабилност в държавата. Когато имаме нестабилна политическа обстановка, инвеститорите стават по-предпазливи." 

Как се представя България като инвестиционна дестинация в Италия и има ли интерес от италианския бизнес може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.