В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Стимулите за електромобили в ЕС само ще растат, а в България още не са започнали

Храбрин Иванчев, председател на Асоциация на автомобилните производители, "В развитие", 07.06.2022 г.

15:21 | 7 юни 2022
Обновен: 18:30 | 7 юни 2022
Автор: Даниел Николов

България има най-старият автопарк в Европейския съюз - половината от колите са над 20 години, като тенденцията само се засилва с нови 150 хил. коли в тази графа през последните две години. Държавата продължава да няма политика за обновяване на автопарка, но ако се въведе по-строг контрол върху вноса на употребявани коли и се стимулира закупуването на електромобили и връщането на стари автомобили с двигатели с вътрешно горене, България може да слезе от челните места на статистиките за жертви по пътищата и замърсяване в ЕС. Това каза Храбрин Иванчев, председател на Асоциация на автомобилните производители, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. 

"По време на пандемията българският автопарк не само не се обновяваше, а застаря. През последните две години автомобилите в България над 20 години се увеличиха със 150 000. Целият процес на обновяване на автопарка още не е стартирал."

Въвеждането на стимули за закупуването на електрически автомобили и връщането на стари коли може да има сериозен положителен ефект върху състоянието на автопарка в страната, както се вижда от 22 държави в ЕС, където са били въведени подобни мерки. Иванчев даде за пример Румъния, където след подобни програми от 2008 г. сега се използват "по-нови и по-безопасни автомобили", а преди 15 години положението е било подобно на България. 

Мерките в Румъния включват 10000 евро бонус при покупка на нов електрически автомобил, по-малко за хибриден, 1800 евро за връщане на стар автомобил.

"Ние трябва да се стремим към нещо такова."

Тези програми само ще се увеличават в Европа, за да се изпълнят целите на ЕС за намаляване на жертвите по пътищата и замърсяването от транспорта, смята Иванчев.

Министерството на околната среда и водите е имало идея за създаване на фонд за подпомагане на закупуването на електромобили със средства от продажбата на парникови емисии, каза Иванчев. 

Пазарът на нови автомобили в България е отбелязал ръст за пет поредни месеца преди лек спад през април, който се дължи основна на фирмите, които обновяват автопарка си. Иванчев уточни, че ръстът не е особено голям в абсолютно изражение заради слабия по принцип пазар и големия спад по време на пандемията.

Инфлацията и повишените цени на суровините в последно време са се отразили в цените на автомобилите, а и все още има забавяния на физическите доставки от шест до девет месеца, каза Иванчев.

"Има признаци, че това изоставане ще бъде наваксано до края на годината и през 2023 г. нашите клиенти ще могат да разчитат на нормални доставки."

В коментар дали България ще има собствено производство на автомобили с оглед индустрията за части и софтуерни решения, Иванчев заяви, че в страната не съществува необходимата инфраструктура - жп и шосейни връзки с Европа, капацитет на пристанищата - които биха могли да привлекат инвеститори. С навлизането на все повече електрически автомобили се намаляват и нуждите за работна ръка в производството, така че производителите вече могат да намират достатъчно работници в собствените си държави, добави той. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.