Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Next.e.GO се листва на борсата в Ню Йорк и започва строеж на завод за електромобили в Ловеч

арх. Любо Станиславов, изп. директор на Next.e.GO България, "Бизнес старт", 29.07.22

12:40 | 29 юли 2022
Обновен: 22:31 | 29 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Германският производител на електромобили Next.e.GO става публична компания. Дружеството ще се слее със SPAC компанията Athena Consumer Acquisition Corp, чиито акции се търгуват на Нюйорската фондова борса (NYSE). А съвсем скоро ще започне строителството на завода за електромобили в Ловеч. Това разказа арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Next.e.GO България, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Next.e.GO отдавна имаше планове да се превърне в публична компания, като това се забави с 6-9 месеца. По-интересното е, че тази сделка оценява компанията на близо 1 милиард долара и прогнозата ми е, че тя ще стане еднорог.“

Бизнес комбинацията оценява новото дружество на 913 млн. долара, вкл. поетия дълг, пише Bloomberg. Сделката ще осигури на Next.e.GO 285 млн. долара свеж капитал (235 млн. долара от Athena + 50 млн. долара дълг), ако инвеститорите не изкупят своите акции. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на дейността и растежа на Next.e.GO.

Компанията Athena Consumer Acquisition е основана от рисковия капиталист Изабел Фридхайм. Дружеството набра 230 млн. долара чрез IPO миналия октомври. Съвместната компания ще се търгува на NYSE със символа EGOX.

Bloomberg съобщава, че строителството на втората производствена база на германската компания се очаква да започне тази година, като арх. Станиславов даде повече подробности.

„Ние вече имаме действащо валидно строително разрешение и в момента са в процес на финализиране преговорите за главен изпълнител и строителен надзор. Очакваме строителството на предприятието да започне още през август, а церемонията за първата копка ще бъде през септември. Финансирането на завода в Ловеч е напълно осигурено и той ще бъде модел за следващите заводи на Next.e.GO по света – в Мексико, Бразилия, Азия и др.“

Производството в България ще започне с три различни модификации на 11-ото поколение на електромобила – малко SUV, стандартен модел и спортна версия. Масовото производство ще продължи с 12-ото поколение, което в момента е в процес на проектиране и конструиране.

Първите сглобени автомобили в завода в Ловеч би трябвало да бъдат готови в края на 2023 г. Първата серия от тестови автомобили е планирана да бъде 2500 броя, каза арх. Станиславов.

Капацитетът на предприятието в България ще бъде 30 000 автомобила годишно.

„Целта ни е през 2024 г. да произведем 20 000 бройки, засега се движим по първоначалния план. Колите на Next.e.GO в момента се радват на голямо търсене, особено в Германия.“

Next.e.GO засега не изпитва затруднения с доставките на автомобилни части. Все пак гостът посочи, че „в момента производството в Европа е на едно от най-ниските си нива не заради липса на търсене, а заради проблеми с доставките на компоненти“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.