ЕС се договори за забрана на нови коли с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Споразумението бележи края, поне в Европа, за един вид транспорт, който доминира в региона, откакто е изобретен през 19-и век

18:49 | 28 октомври 2022
Автор: Джон Айнгър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз постигна споразумение за ефективна забрана на новите автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., ход, който ще промени транспорта и ще отбележи значителна стъпка по пътя към намаляване на въглеродните емисии.

Трите ключови институции на блока – изпълнителната власт, парламентът и държавите-членки – постигнаха сделка в четвъртък, която ще изисква производителите на автомобили да постигнат цел за нулеви емисии до 2035 г. Споразумението изисква 55% намаление на емисиите през това десетилетие, тъй като ЕС поставя курс за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

„Това е началото на голям преход на Европейския съюз“, каза Ян Хуитема, главният преговарящ на парламента, в интервю по-рано в четвъртък. Това „показва, че е изпълнимо“.

Сделката бележи неочаквано бърз напредък за това, което беше едно от най-противоречивите предложения на ЕС, когато беше обявено преди малко повече от година като част от "зелената" реформа на икономиката на блока. И това бележи края, поне в Европа, за един вид транспорт, който доминира в региона, откакто е изобретен през 19-и век.

„Европейските производители на автомобили вече доказват, че са готови да се справят с предизвикателството, с нарастващи и все по-достъпни електрически автомобили, идващи на пазара“, каза в изявление ръководителят на ЕС по климата Франс Тимерманс. „Скоростта, с която се случи тази промяна през последните няколко години, е забележителна.“

Споразумението има глобални последици. Като най-големият търговски блок в света, ЕС има репутацията на определящ стандарти в световен мащаб и е дом на много от най-големите производители на автомобили като Volkswagen AG и Daimler Truck Holding AG. VW каза тази седмица, че ще спре да продава автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа между 2033 и 2035 г.

Има натиск за пълна забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене и в САЩ. Калифорния прие планове през август за налагане на постепенно премахване на превозни средства, които работят с двигатели с вътрешно горене, като само автомобили с нулеви емисии и малка част от plug-in хибриди са разрешени до 2035 г. Този ход ще се разпространи извън Калифорния, като правилото вероятно ще бъде прието от 15 други щата, които са подписали съществуващата програма за превозни средства с нулеви емисии на Калифорния.

Поддържането на основен стълб на зелената сделка на ЕС по време на безпрецедентна енергийна криза след инвазията на Русия в Украйна също е от полза за онези, които твърдят, че войната може да ускори прехода, вместо да го задържи.

ЕС вече може да започне преговори за климата в Египет след по-малко от две седмици с конкретни доказателства, че постига напредък в прилагането на политиките си за климата. Срещата COP27 се разглежда като моментът, в който страните показват, че изпълняват своите зелени ангажименти.

Регламентът ще бъде първият, одобрен в рамките на зелените планове на ЕС, известни като Fit for 55, които имат за цел да намалят емисиите на парникови газове с 55% през това десетилетие. Други политики включват основно преразглеждане на въглеродния пазар на блока, както и мерки за стимулиране на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност.

Някои групи разкритикуваха сделката, предполагайки, че тя може да доведе до натрупване с течение на времето на по-стари автомобили, отделящи вредни емисии, вместо нови поколения потенциално по-ефективни.

„С днешното споразумение „ефектът от Хавана“ става все по-реалистичен“, каза в изявление Йенс Гизеке, депутат и преговарящ от консервативната Европейска народна партия. „След 2035 г. нашите улици може да станат пълни с ретро автомобили, защото новите коли не са налични или не са достъпни. Днешната сделка затвори вратата за нови технологични разработки и постави всички яйца в една кошница. Това е грешка.”

Има няколко изключения от новите правила. Както съветът, така и парламентът се съгласиха, че нишовите производители – включително Automobili Lamborghini SpA – които произвеждат малък брой превозни средства, ще получат 1-годишно забавяне на целите за емисии.

В окончателната сделка беше включен необвързващ елемент, предпочитан от държавите-членки, който призовава комисията да предложи регистриране на превозни средства, работещи изключително с въглеродно неутрални горива след 2035 г.

„Сега имаме желание да видим рамковите условия, които са от съществено значение за постигането на тази цел, отразени в политиките на ЕС“, каза Оливър Зипс, президент на Европейската асоциация на производителите на автомобили и главен изпълнителен директор на BMW AG. „Те включват изобилие от възобновяема енергия, безпроблемна частна и обществена инфраструктурна мрежа за зареждане и достъп до суровини.“