S&P: Производството на коли в Европа ще спадне рязко с милиони бройки

Правителствата в цяла Европа се намесват, за да смекчат въздействието на енергийната криза, но мерките може да не са достатъчни

13:42 | 12 октомври 2022
Обновен: 15:23 | 12 октомври 2022
Автор: Моника Реймънт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производството на автомобили от европейски компании може да намалее с повече от 1 милион превозни средства на тримесечие, като се започне от края на тази година и ще продължи до 2023 г., тъй като растящите енергийни разходи тежат върху веригата за доставки, според ново изследване.

Недостигът на части и проблемните места в доставките вероятно ще натежат най-много върху производителите на автомобили от ноември до пролетта на 2023 г., особено ако консумацията на енергия бъде намалена през по-студените зимни месеци, се казва в доклад на S&P Global Mobility, публикуван във вторник.

„Натискът върху веригата за доставки на автомобили ще бъде силен, особено колкото повече човек се движи нагоре по веригата от производството на автомобили“, каза анализаторът Едуин Поуп. Може да се наложи заводите да спрат „доставките на завършени превозни средства поради недостиг на отделни компоненти“.

Правителствата в цяла Европа се намесват, за да смекчат въздействието на енергийната криза, но мерките може да не са достатъчни, за да предпазят автомобилната индустрия от спиране на производството тази зима. Моделите за "доставки точно навреме" също ще се сблъскат с проблеми, тъй като някои доставчици прилагат енергийно ефективни графици на смени.

Произтичащият недостиг на части и тесни места може да предизвика спиране на производството, подобно на тези, които се случиха по време на пандемията и руската инвазия в Украйна, според доклада.

S&P прогнозира, че базираните в Европа фабрики ще произвеждат 4 милиона до 4,5 милиона автомобила на тримесечие. Ако бъдат въведени енергийни ограничения, автоматичното производство може да падне до 2,8 милиона на тримесечие. Това би било 4,8 милиона до 6,8 милиона единици загубено производство на годишна база.

Засега някои производители на автомобили все още отчитат силни печалби. Mercedes Benz AG заяви във вторник, че продажбите са се увеличили с повече от една пета през третото тримесечие, въпреки проблемите във веригата за доставки, инфлацията и влошаващите се икономически перспективи.

Прогнозата разглежда 11 основни центъра за производство на автомобили в Европа и ги класира според това кои страни са в най-добра позиция да издържат на очакваните насрещни енергийни ветрове тази зима.

Чешката република и Германия са начело, като Германия по-специално се възползва от относително ниската зависимост от произведената от газ електроенергия и настоящите нива на съхранение на газ, според доклада. Фабриките в Испания, Италия и Белгия са изправени пред най-големи рискове, като и трите страни получават най-ниска оценка за енергийна самодостатъчност.