Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Amazon инвестира над 1 млрд. долара в електромобили и зарядни устройства в Европа

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 10.10.2022

12:25 | 10 октомври 2022
Обновен: 12:26 | 10 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc заяви, че през следващите пет години ще инвестира повече от 1 млрд. евро в електрически микробуси, камиони и складове с ниски емисии в Европа, ускорявайки стремежа си да постигне нулеви нетни въглеродни емисии, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Американският онлайн търговец на дребно заяви, че инвестицията ще помогне на флота му от електрически микробуси в Европа да се увеличи повече от три пъти - от 3000 до над 10 000 превозни средства до 2025 г.

Компанията не съобщи какъв дял от европейския ѝ автопарк за доставки е електрически днес, но заяви, че тези 3000 микробуса с нулеви емисии са доставили над 100 милиона пакета през 2021 г.

Компанията заяви, че наред с електромобилите ще инвестира и в хиляди зарядни устройства в заводи в Европа. Търговецът на дребно заяви, че ще инвестира и в удвояване на европейската си мрежа от центрове за „микромобилност" от повече от 20 града в момента.

Производителят на електромобили Tesla счупи рекорда си по продажби в Китай през септември, след като модернизира завода си в Шанхай. Според доклад, публикуван от Китайската асоциация за леки автомобили, компанията е пуснала на пазара 83 135 автомобила, произведени в Китай през миналия месец. Това е нов рекорд за завода на Tesla в Шанхай от началото на производството му през декември 2019 г., като надминава предишния рекорд за продажби от 78 906, поставен през юни.

Статистиката бележи 8% увеличение спрямо август и поставя рекорд за фабриката на Tesla в Шанхай от началото на производството през декември 2019 г., надминавайки предишния връх на доставките от 78 906 през юни, тъй като американският автомобилен производител продължава да инвестира в производството в Китай.

По-високите цени на петрола и държавните субсидии насърчават китайските потребители да избират електрически превозни средства.

„Рекордно високите продажби на произведените в Китай автомобили Tesla показаха, че електрическите превозни средства са водещи в тенденцията за мобилност", се казва в кратко изявление на Tesla. В световен мащаб през миналата седмица Tesla заяви, че е доставила 343 830 електрически автомобила през третото тримесечие, което е рекорд за най-високо оценявания автомобилен производител в света, но е по-малко от очакваните средно 359 162 автомобила от анализаторите.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.