Производителите на двигатели с вътрешно горене трябва да се обединят

Проучвания показват, че през 2040 г. цели 75% от автомобилите по пътищата все още ще бъдат с двигатели с вътрешно горене

20:30 | 5 октомври 2022
Автор: Рафаела Линдеберг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автопроизводителите трябва да консолидират своите наследствени бизнеси докато електромобилите се развиват, а двигателите с вътрешно горене продължат да се търсят и в следващите години, пишат от компанията за силови агрегати Aurobay, предава Bloomberg. 

Съчетаването на активи свързани с неелектрически двигатели ще усъвършенства технологията на хибридните задвижващи системи и ще увеличи мащаба, като същевременно намали разходите, каза Майкъл Флийс, главен изпълнителен директор на шведския отдел на Aurobay, Powertrain Engineering Sweden AB. Това лято Volvo Car AB и компанията-майка Zhejiang Geely Holding Group Co. финализираха своето предприятие Aurobay, включващо два завода за задвижващи системи в Швеция и Китай, като имат планове да спечелят външни клиенти.

"Най-лошото нещо, което може да се случи на климата и на света, е да няма по-нататъшно развитие на тези технологии", каза Флийс в интервю. Комбинирането на различни активи "би имало абсолютен смисъл от икономическа гледна точка - това е доста скъп продукт".

Производителите на автомобили все по-често предприемат мерки за постигане на баланс между бъдещето, в което ще се използва само електричество, и наследените активи с двигатели с вътрешно горене. Миналата година Volvo Cars заяви, че ще спре да произвежда модели с двигатели с вътрешно горене до 2030 г., а през март Ford Motor Co. заяви, че отделя бързо развиващите се операции за електромобили и разработката на софтуер от останалата част от бизнеса. Renault SA ще представи подробни планове за отделяне на активите си за електромобили през ноември, докато Mercedes-Benz AG заяви, че до края на десетилетието ще продава само електрически автомобили, където това е възможно.

Целта на Aurobay е да стане "колкото се може по-голяма, и то колкото се може по-бързо", каза Флийс, което ще изисква сътрудничество. "Дори ако всички тези прогнози и амбиции за продажба на хибриди се сбъднат, през 2040 г. цели 75% от автомобилите по пътищата все още ще бъдат с двигатели с вътрешно горене."
Подразделението, две трети от което е собственост на Geely, а останалата част - на Volvo Cars, произведе 750 000 двигателя с вътрешно горене и хибридни двигатели, както и електрически мотори, в завода в Сковде, Южна Швеция, и в завода в Джандзякоу, провинция Хъбей, Китай. В предприятието работят около 2900 работници, като и двата завода са били собственост на Volvo, което от 2010 г. е изцяло собственост на Geely. Съществува и план за добавяне на операциите по задвижване на Geely Automobile Holdings Ltd. към предприятието в някакъв момент в бъдеще.
Флийс, дългогодишен изпълнителен директор на Volvo Cars с предишни позиции във Volkswagen AG, отказа да коментира, че Aurobay води разговори с Renault относно техните бизнес планове за двигатели с вътрешно горене. Въпреки това, консолидирането на такива активи е нещо, което "определено предстои", каза той.
Aurobay може да обмисли листване на фондовата борса "след няколко години", но "няма активни планове", каза Флийс, добавяйки, че изненадващ брой заинтересовани инвеститори се свързват с него за възможности за закупуване на компанията.
"Тези инвеститори виждат, че все още може да се спечели много от този бизнес и има много приходи, които трябва да бъдат реализирани, преди тази технология да отмре", каза той.