Daimler, Volvo и Traton влагат 500 млн. евро в инфраструктура за електрически камиони

Очаква се да бъдат инсталирани поне 1700 зарядни станции в Европа до 2027 г.

11:43 | 5 юли 2021
Автор: Петър Стоянов
Daimler, Volvo и Traton влагат 500 млн. евро в инфраструктура за електрически камиони

Daimler AG, Volvo AB и Traton SE планират да създадат съвместна компания за изграждане на високоефективна мрежа за зареждане на електрически камиони и автобуси в цяла Европа, за да отговорят на затягането на регулациите в Европейския съюз.

Производителите ще похарчат 500 милиона евро за поставянето до около 2027 г. на поне 1700 точки за зареждане на електрически превозни средства, които ще се захранват от зелена енергия, се казва в съвместно изявление. Броят на зарядните станции трябва да нарасне значително с течение на времето чрез включването на допълнителни партньори, както и на публично финансиране, казаха компаниите основатели, които ще притежават равни дялове в начинанието.

„Поставяме необходимата основа за нашите клиенти, чрез създаване на европейски лидер на зареждащата мрежа, за да се случи трансформацията към електрификация“, заяви главният изпълнителен директор на Volvo Мартин Лундстед.

Транспортната индустрия, разчитаща до голяма степен на дизелови двигатели, е изправена пред затягане на емисионните норми като част Зелената сделка, която има за цел да постигне климатична неутралност на ЕС до 2050 г. Докато наличността на зарядни станции за електрически леки автомобили се увеличава в много региони, обществена инфраструктура за пътуващите на дълги разстояния тежкотоварни превозни средства до момента не съществува.

„Изключително важно е изграждането на правилната инфраструктура да върви ръка за ръка с пускането на въглеродно-неутрални камиони на пътя“, каза главният изпълнителен директор на Daimler Truck Мартин Даум.

Съвместната компания се очаква да бъде учредена в края на тази година в Амстердам.