Уютни, електрически и подходящи за вегани: бъдещето на автомобилите според Volvo

Съобщението идва на фона на това, което Volvo нарече „наистина досадни“ предизвикателства при снабдяването с компютърни чипове

10:39 | 24 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведският производител на автомобили Volvo Cars заяви в четвъртък, че пълната гама от негови автомобили няма да включва продукти от кожа и ще бъде „подходяща за вегани“ до 2030 г., като вместо това ще предложи био-базирани и рециклирани материали на клиентската си база, която все повече иска продукти с устойчив произход.

„Имаме ново поколение клиенти, те са много по-заинтересовани продуктите, които купуват, да имат етична история зад гърба си“, каза Робин Пейдж, ръководител на дизайна на Volvo, пред Bloomberg. "Те искат да разберат откъде идват материалите."

Volvo заяви, че промяната отчита опасенията на клиентите относно проблемите с хуманното отношение към животните в кожената промишленост и въздействието върху околната среда на животновъдството.

Това съвпада и с плана за устойчиво развитие на Volvo да предлага гама от изцяло електрически автомобили до 2030 г. 

Volvo е сред малкото марки, които казват, че няма да предлагат никаква кожа, дори като опция, в нито едно от своите превозни средства. Производителят на електрически SUV Rivian понастоящем предлага само вегански „кожени“ седалки в своя пикап R1T, без възможност за кожени седалки или тапицерия.

Настоящият изцяло електрически модел C40 Recharge на Volvo вече е без кожа и компанията проучва нови материали като Nordico - направен от странични продукти от горското стопанство, рециклирани коркови тапи и пластмасови бутилки - този продукт има същата „мекота и топлина“ като кожата, каза Пейдж.

„За някой, който обича кожата, но е наясно с отрицателното въздействие на кожата върху околната среда, това е добър, модерен начин за улавяне на свойствата, но е правилният материал за бъдещето“, каза Пейдж.

Производителят на автомобили също има за цел да използва рециклиран полиестер, за да намали въглеродния си отпечатък, и лен - който е отглеждан в Швеция между другите култури, за да възобновява почвата. Volvo ще използва и ленени влакна за панелите на вратите.

„Потребителите не са фокусирани само върху устойчивостта на крайния продукт, но и върху материала, който влиза в него, включително и при снабдяването“, каза Стюарт Темплар, директор на Volvo за глобална устойчивост.

Според доклад на Infinium Global Research, цитиран от Темплар, пазарът на вегански кожи се очаква да достигне 73 млрд. евро до 2025 г.

Промяната във Volvo ще започне през следващата година с C40 Recharge, електрически джип с пробег от 320 км. Това ще продължи до 2030 г., когато изцяло електрическата гама на Volvo ще премахне изцяло кожените изделия. 

Съобщението идва на фона на това, което Volvo нарече „наистина досадни“ предизвикателства при снабдяването с компютърни чипове. През юли Volvo се съгласи да поеме контрола върху своите китайски предприятия от Geely Automobile Holdings Ltd., което потенциално ще увеличи оценката му преди планираното IPO.

Volvo може да достигне оценка от около 20 милиарда долара, като излизането на пазара се очаква до края на септември. Дори и да бъде по-малко от очакваното първоначално публично предлагане от 80 милиарда долара, очаквано за Rivian, Volvo ще бъде сред най-големите IPO в Европа през 2021 г.