В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

До година в Европа ще има масиран наплив на 20% по-евтини електромобили от Китай

Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, "В развитие", 01.09.2022 г.

15:50 | 1 септември 2022
Обновен: 17:30 | 1 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Продажбите на електромобили по света бележат ръст от 19% на годишна база, макар да имаше спад през юни с 8%. В Европа продажбите на електрически автомобили надхвърлиха тези на дизелови през последните месеци с над 20% пазарен дял; в България 5% от продажбите на нови автомобили са електрически, но като цяло страната не изостава от световните тенденции. Това каза Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

В Китай за 2021 г. са били произведени 6.8 млн. електромобила, а още от 2016 г. местното производство е по-голяма от целия останал свят. Производителите по света трябва да положат сериозни усилия, ако не искат да бъдат напълно задминати от китайските компании.

"При положение, че има недостиг на автомобили и цените непрекъснато се вдигат, някои от най-големите концерни в световен мащаб забавиха старта на тази инвазия и проспаха началото на електрификацията. Китай работи много усилено и понеже има дупка на пазара, в рамките на 6-12 месеца в Европа ще започнат да се появяват много масирано китайски електромобили. Те произвеждат страшно много, искат да продават, а електромобилите им не отстъпват по нищо."

България остава една от петте държави в Европа, в която няма почти никаква подкрепа за смяната на автомобила с по-екологичен, като в нормативните документи даже не се споменават плъг-ин хибридите, каза Цаков.

"В Италия прякото подпомагане от държавата е 6000 евро, Хърватия - 9200, Германия - 9000, Гърция - 6500, а най-голяма е в Румъния - 11 250."

Навлизането на китайските електромобили ще бъде видяно и в България, но с известно закъснение от пазарите в Западна Европа, смята Цаков.

"Цените ще зависят не толкова от покупните цени в Китай, колкото от желанието за печалба и рисковете, които един вносител би имал. Със сигурност ще бъдат с поне 15%-20% по-ниски от другите електромобили."

В момента електромобили се намират трудно в България и трябва да се чака до 6-7 месеца, а вторичен пазар почти не съществува.

Запитан за наличността на зарядни станции, Цаков каза, че те са прилично ниво за размера на страната - около 800 - но са разпределени много неравномерно, предимно в големи градове и в Южна България.

Общият спад в Европа за първата половина на годината за всички автомобили е 14% - през 2017 г. са произведени 68 млн. коли, през 2021 г - 58 млн., а спадът от началото на тази година е 13%.

"Това е най-слабият юни от 1993 г, насам като продажби в Европа."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.