Китай ускорява ваксинирането на възрастни, докато натискът за отваряне нараства

Пекин използва полиция, цензура и облекчаване на мерките, за да спре протестите

08:31 | 30 ноември 2022
Обновен: 09:08 | 30 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските здравни власти въведоха помирителен тон в съобщенията си ден след като протестите срещу строгите ограничения за Covid бяха възпрепятствани от силно полицейско присъствие, цензура в социалните медии и тихи отстъпки във връзка с пандемията.

Личните молби и въпроси за това как продължава борбата с вируса трябва да бъдат разрешени своевременно, казаха служители от Националната здравна комисия във вторник, след като някои мерки, приложени на местно ниво, предизвикаха объркване и тревога. Прекомерните ограничения трябва да се избягват, казаха те, дори когато вирусът продължава да се разпространява.

Безредиците, които избухнаха през уикенда, произтичат от произволни блокирания, игнориране на исканията на жителите и прекомерно прилагане на контрола на Covid, а не от самия контрол, каза Ченг Юкуан, служител от най-голямата здравна агенция в страната. Китай трябва да намали неудобството, причинено от епидемията, казаха властите по време на брифинг, който се фокусира върху оплакванията и необходимостта от повишаване на нивата на ваксиниране, особено сред възрастните хора.

Китай заяви, че ще засили ваксинирането сред възрастните си граждани, ход, който здравните експерти смятат за решаващ за повторното отваряне на икономика, заседнала в безкраен цикъл на сурови ограничения.

По-мекият тон последва вълненията през уикенда, които бяха предизвикани от смъртоносен пожар в град Урумчи миналата седмица. Протестите се разпръснаха в понеделник вечерта, след като Пекин разположи силно полицейско присъствие, за да потисне събиранията. Градовете, включително Шанхай, Ханджоу, Нанкин и други места, също видяха по-малко демонстрации, докато цензурата на дискусиите, свързани с протести, се засили в платформите на социалните медии, които бяха използвани за изливане на обществен гняв.

Тихомълком се появиха някои отстъпки. Хората, които остават вкъщи, не се нуждаят от чести тестове за Covid, каза държавната информационна агенция във вторник, което е намаляване на предишното разчитане на масово тестване за проследяване на вируса. Възрастните хора и учениците, които посещават онлайн уроци, бяха освободени от ежедневни тестове в Гуанджоу. Ограниченията за движение, наложени в Пекин за проследяване на източника на Covid или за идентифициране на заразените, обикновено не трябва да надвишават 24 часа, казаха служители.

Hang Seng China Enterprises Index изтри спада от понеделник, воден от строителните предприемачи, след като правителството облекчи някои финансови ограничения за индустрията. Акциите, свързани с икономическото повторно отваряне, също се повишиха, тъй като някои инвеститори спекулираха, че протестите може да ускорят отклоняването от политиките на Covid Zero.

Общият брой на случаите в Китай остава висок, като Националната здравна комисия докладва за 37 477 инфекции за понеделник. Имаше 8721 случая, открити в най-гъсто населения град в страната Чунцин, докато броят в столицата Пекин достигна рекордните 4370 нови местни инфекции.

Въпреки че отстъпките от строгите политики на нулев Covid са незначителни, промените през последните няколко дни дадоха надежда на наблюдателите на пазара.

Чънду спря изграждането на карантинно съоръжение, което имаше за цел да побере десетки хиляди хора, според съобщения в местни медии, повдигайки спекулации за потенциално оттегляне от политиките за масова карантина. Много жилищни комплекси в Пекин премахнаха блокировките, след като жителите се изправиха пред местния персонал относно прекомерните ограничения.

Ваксинация на възрастните

Пекин все още не въвежда мандати за задължително ваксиниране, които помогнаха да се повишат нивата на ваксинация в други страни.

Вместо това служителите обещаха да прилагат по-силно ваксините на места като медицински центрове и да накарат онези, които не желаят да се ваксинират, да посочат причина за отказа си, според Националната здравна комисия. Правителството също така ще използва големи масиви данни, за да идентифицира възрастни хора, които се нуждаят от ваксината, се казва в изявлението на здравните власти.

В Китай само 69% от хората на 60 и повече години и само 40% от над 80-годишните са били подложени на реваксинация. В САЩ над 70% от тези над 65 години са получили първи бустер, докато 44% вече са получили втори.

Акциите на CanSino Biologics Inc., производител на лекарства, който пуска ваксина, която може да се вдишва, скочиха с 6,2% в Хонконг след новината, най-голямата печалба от две седмици.

Ниският процент на ваксиниране на възрастните хора се разглежда като пречка пред отварянето, подобно на останалия свят. Властите се опасяват, че масова инфекция сред незащитените възрастни хора може да претовари здравната инфраструктура на нацията, но все още не са направили достатъчно, за да убедят уязвимата група да се яви за ваксинация.

Силно инфекциозният характер на варианта, който циркулира, може в крайна сметка да преодолее ограниченията, които са в сила, което прави появата на широко разпространено огнище неизбежно, казаха експерти. Би било много трудно да се потисне масовото разпространение на който и да е вариант на омикрон в Китай, защото има толкова слаб имунитет сред населението, каза Ерик Топол, директор на Scripps Research Translational Institute в Ла Джола, Калифорния.

„Освен ако не усвоят бързо по-добри ваксини и бустери сред цялото население, изглежда, че блокиранията вече няма да издържат и се очаква огромен скок“, каза Топол. „Изглежда, че се задават големи проблеми.“

Все още няма мандати

Докато паричните стимули и застраховки за „ваксинни злополуки“ бяха предложени от местните власти, за да разсеят колебанията, централното правителство забрани използването на мандати.

Китай все още упорства с политиката на нулев Covid, докато по-голямата част от останалия свят продължи да възстановява нормалното си състояние. Години на пропаганда, демонизираща западните държави заради тяхното небрежно отношение към вируса, предизвикаха дълбоко вкоренен страх от Covid в Китай, а предпазливостта на Комунистическата партия внезапно да промени тази позиция също забавя повторното отваряне на страната.

И все пак политиците сигнализират за промяна, макар и бавна.

Китайският президент Си Дзинпин и неговият нов ръководен екип издадоха нов наръчник на 11 ноември, с 20 ключови параметъра, които да насочват служителите на място, докато облекчават спорната политика за нулев Covid.

Наред с мерките за ключови практики от карантина до тестване, новите инструкции също обещават да насърчават употребата на ваксини, особено бустерни инжекции за възрастни хора. Висшите здравни власти в Китай по-рано този месец заявиха, че изготвят планове за ускоряване на усилията за ваксинация.

Докато висшите здравни служители в Китай подчертават през последните месеци, че възрастните хора, които приемат лекарства за лечение на хронични заболявания, все още са годни за ваксинация, липсата на надеждни данни за безопасността и ефикасността на местните ваксини също се превърна в пречка.

Традиционна технология

Одобрените в Китай ваксини са китайски, произведени по традиционна технология. Доказано е, че те са по-малко ефективни от тези на компании, включително Pfizer Inc., BioNTech SE и Moderna Inc, които използват революционни нови иРНК методи.

Страхът от потенциални странични ефекти след приемането на ваксините се разпространи сред възрастните хора в страната и паричните награди не бяха достатъчни, за да променят мнението на мнозина.

Темпото на имунизацията също се забави в Китай, което означава, че са минали месеци или повече от година, откакто милиони хора са получили последната си ваксинация.

Освен това липсата на подробности относно това кой трябва да се ваксинира в Китай оставя място за различни тълкувания сред здравните работници. Някои места за ваксиниране в Китай изискват тестове за кръвно налягане, а имунизацията се забавя при хора с неконтролирана хипертония, съобщиха местни медии.

Длъжностните лица изглежда се опитват да се справят с това в последното изявление, което включва списък с условия, отговарящи на условията за освобождаване от ваксина. Възрастните хора могат да откажат ваксината, ако са имали сериозни алергии към предишни ваксини, остри заболявания, от които в момента се лекуват като химиотерапия, или ако са в последния си етап от живота, се казва в съобщението.