Вълненията срещу Covid мерките в Китай удрят световните пазари

Протестите може да се окажат положителни за пазарите, ако насърчат Китай да ускори излизането си от политиката на нулев Covid

07:56 | 28 ноември 2022
Автор: Tиан Чен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Неотдавнашното възстановяване на глобалния апетит за риск беше нарушено, след като нарастващият гняв срещу ограниченията заради Covid в Китай избухна в протести, които рискуват да предизвикат правителствени репресии.

Активи като долари, йени и държавни облигации намериха купувачи, докато акциите и суровините претърпяха удар, докато въздействието на протестите се разпространи по целия свят. Въпреки че не е ясно как Пекин ще отговори на скока на недоволство, заплахата от нарастваща социална нестабилност поставя търговците нащрек.

Обратът на събитията може да усложни нещата за инвеститорите, които бяха готови за възстановяване на китайските активи, след като властите отмениха някои ограничения за Covid този месец. Протестите, предизвикани от смъртоносен пожар в затворен апартамент в западен град, също заплашват да отслабят умерената, добре очаквана стъпка за облекчаване на паричната политика, предприета от централната банка на Китай в петък.

„Сега реалността влиза в сила и инвеститорите ще трябва да коригират прекалено оптимистичния си възглед за повторното отваряне“, каза Лу Тинг, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. „Свързаните пазари може да са бурни тази седмица. Повторното отваряне ще бъде бавно, болезнено и неравномерно."

Инвеститорите потърсиха подслон в най-сигурните активи в понеделник, като индексът Bloomberg Dollar Spot се повиши с 0,4%, докато йената поскъпна с цели 0,6%. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна с около три базисни пункта.

За разлика от това, рисковите активи като петрола претърпяха спад, тъй като инвеститорите взеха предвид възможното забавяне на търсенето. Юанът падна с цели 1,1% до около 7,24 за долар, сривайки ралито си през ноември. Австралийският долар и южнокорейският вон паднаха с над 1%.

По-рано този месец оптимизмът отново се появи на китайските пазари, след като Пекин намали карантинните периоди и отмени тестовете на 11 ноември, което предизвика рали, което добави почти 370 милиарда долара към индекса MSCI China. Юанът скочи до осемседмичен връх, докато пакетът за спасяване на имоти подхрани възстановяването на облигациите на предприемачите.

Кръстопът на китайските акции

Печалбите изчезват поради протестите, особено при акциите, където инвеститорите претеглят следващия си ход след скорошното рали. Предпазливостта настъпва въпреки нарастващия хор от оптимистични призиви за Китай на "Уолстрийт", които се позовават на евтини оценки и по-благоприятни политики. В понеделник индексът Hang Seng China Enterprises се понижи с повече от 4%.

На глобалните пазари безредиците в Китай също могат да попарят надеждите за индексът на валутите на нововъзникващите пазари да запише най-доброто си месечно рали от 2018 г. насам.

„Протестите срещу политиките за нулев Covid, от които страда офшорният юан, вероятно ще създадат пречка и за други нововъзникващи азиатски валути“, пише Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур. „Търсенето на един ясен сигнал за търговия ще бъде предизвикателство тази седмица. Но предпазливостта и пристрастието към убежище би трябвало да задържат офертата за долара надолу, ако не и да осигурят известно покачване.“

Ускорено излизане

Все пак в средносрочен план протестите може да се окажат положителни за пазарите, ако насърчат Китай да ускори излизането си от нулев Covid, според Габриел Уилдау, управляващ директор на консултантската фирма Teneo Holdings LLC в Ню Йорк.

„Не очаквам Си публично да признае грешка или да покаже слабост, но тази вълна от протести може да накара ръководството да реши, че излизането трябва да се извърши по-бързо от предварително планираното“, каза той.