Литият поевтинява за втора седмица поред, а пазарът се готви за корекция

Цената на лития в Китай се е увеличила около три пъти през последната година и е нараснала с повече от 1200% от 2020 г. насам

21:10 | 25 ноември 2022
Автор: Ани Лий
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Литият се намира в слаб период, тъй като изключителната му двугодишна печалба се сблъсква с признаци на предпазливост по отношение на краткосрочното търсене от страна на китайските компании за електромобили.

Цената на материала за акумулатори е на път да отбележи втори седмичен спад в Китай, докато акциите на доставчиците на литий се понижават. Виновник за това е перспективата за по-бавни продажби на електрически превозни средства през следващите месеци, което може да се отрази по веригата на доставки до суровините. Данните от петък показват, че през октомври регистрациите на електрически превозни средства са намалели с повече от една пета спрямо предходния месец.

"Вероятно е цените на лития да претърпят малка корекция до началото на следващата година", каза Сюзън Зоу, базиран в Шанхай анализатор в Rystad Energy. "Производителите на батерии трябва да намалят запасите си, докато производителите на електрически превозни средства са на път да постигнат годишните си цели. Междувременно те са изправени пред повишени разходи за суровини и традиционно по-слабо потребление през първото тримесечие на годината."

По данни на Asian Metal Inc. цената на лития в Китай се е увеличила около три пъти през последната година и е нараснала с повече от 1200% от 2020 г. насам, тъй като предлагането се бори да отговори на огромното търсене.

"Виждаме, че в краткосрочен план пазарът на литий остава свит, което подкрепя цените на лития", пишат анализатори от Morgan Stanley в бележка от четвъртък. "Въпреки това отбелязваме, че вероятно ще има известно отдръпване на цените, когато основното търсене на електрически превозни средства започне да отслабва последователно и участниците в индустрията може да станат по-предпазливи при възлагането на поръчки и създаването на запаси."

Държавна помощ

Китайските субсидии за електромобили, които насърчиха бързата експанзия през последното десетилетие, трябва да бъдат прекратени в края на 2022 г., въпреки че има спекулации, че те могат да бъдат удължени. Китайският гигант в областта на електромобилите BYD Co. вече повишава цените на някои автомобили, като се позовава на промените в държавните субсидии и нестабилните производствени разходи.

"Дали спадът в цените на лития ще остане устойчив, зависи от това дали потребителите в крайна сметка ще платят сметката за по-скъпите електромобили", каза Кийт Тан, асоцииран регионален директор по цените на металите в Азия в S&P Global Commodity Insights. "След като държавните субсидии за електромобилите отпаднаха за следващата година, някои представители на индустрията смятат, че шансовете са насочени срещу по-нататъшно увеличение."

Миналата седмица Китай призова производителите на акумулатори да разширяват производството си само когато е необходимо и да избягват "порочната конкуренция", като добави, че ще наказва компаниите за натрупване на запаси или ценови спекулации. Продажбите на електрически превозни средства ще бъдат подкрепени от нарастващите икономии от мащаба и стимулирането от страна на световното правителство, пише Citigroup Inc. в бележка от тази седмица, в която повишава краткосрочните си прогнози за лития.

"Общите фундаментални фактори ще подкрепят цените на лития да останат сравнително високи през следващите три до шест месеца, стига световният икономически растеж да спомогне за поддържане на стабилно търсене на електрически превозни средства през следващата година", добави Зоу от Rystad Energy.