Звездата на суровините литий показва признаци на охлаждане след рали от 1200%

Цената на суровината - жизненоважен компонент в повечето батерии за електрически превозни средства - се е увеличила повече от три пъти през последната година

10:55 | 16 ноември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Двугодишната лудост за покупки на най-големия пазар на литий в света показва плахи признаци на затихване до края на 2022 г., тъй като огромното увеличение на търсенето от сектора на електрическите превозни средства в Китай започва да се забавя.

Във вторник спотовите цени на литиевия карбонат в Китай се понижиха и отбелязаха първия си спад от юни насам, според данни на Asian Metal Inc. Спекулациите, че търсенето на материала за батерии може да намалее, предизвикаха поевтиняване на акции на някои водещи литиеви компании, като най-големият производител Albemarle Corp.

Цената на суровината - жизненоважен компонент в повечето батерии за електрически превозни средства - се е увеличила повече от три пъти през последната година, а от 2020 г. насам е нараснала с над 1200%. Изключителният скок се дължи на доставките за производителите на електрически превозни средства, които са един от светлите лъчи в изпитващата затруднения китайска икономика, но изглежда започват да се появяват пукнатини в краткосрочното потребление.

"Очаквахме по-слабо търсене от страна на компаниите за електрическите превозни средства от първото тримесечие на следващата година, но установихме, че това се случва по-бързо от очакваното", каза Йети И, мениджър в Shanghai Metals Market. "Цените ще бъдат стабилни през следващите няколко дни, докато пазарът изработи своите виждания."

По-малко подкрепа

Въпреки че пазарът на електромобили и неговата верига за доставки се насочват към значителен дългосрочен растеж, в Китай има някои насрещни ветрове за темповете на разширяване. Субсидиите за електромобили, които насърчиха бързото разрастване през последното десетилетие, трябва да бъдат преустановени следващия месец, въпреки спекулациите, че може да бъдат удължени.

Поевтиняването на акции на литиеви компании стана след рязък спад на литиевите фючърси по-рано в китайската борса за търговия Wuxi Stainless Steel Electronic Trading Center, където цените са склонни към силни колебания. Анализатори, сред които и Йети И, заявиха, че слуховете за съкращаване на производствата на големите производители на батерии са предизвикали спад в прогнозите.

"Знаем, че заводите за производство на батерии определено са намалили покупките на катодни материали" и това ще има верижен ефект, каза Йети И от SMM. Макар това да не означава непременно, че те намаляват производството, добави тя.

Спот цената на лития се понижи с 0,5% във вторник, след като миналата седмица достигна рекордна стойност. Свързаните с него акции бяха разнопосочни в сряда. Австралийската Pilbara Minerals Ltd. се повиши с 1,9% след спада от 8,7% в сряда, докато водещият китайски доставчик Ganfeng Lithium Group се понижи с 2,7% след ръста във вторник.

"Забавянето на търсенето, ако има такова, вероятно ще бъде сравнително слабо, като се има предвид, че перспективите пред търсенето все още сочат ускорен растеж", заяви Алън Рей Ресторо, анализатор в BloombergNEF.