Ще изостави ли Китай нулевия ковид

Алън Ван, Bloomberg

07:30 | 26 ноември 2022
Обновен: 07:43 | 26 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Сканирайте QR кода. Според държавните наредби за ковид, това е задължително.

Преди повече от седмица, Китай обяви, че ще облекчи строгите ковид ограничения. Но сега ковид се завръща.

Когато обявиха наредбите, с които се скъсяваше карантинния период за пристигащи пътници и поискаха градовете да намалят масовите тестове, мнозина видяха в тази промяна на политиката признак, че страната отново се отваря.

"Трябва да контролираме пандемията, но и да сведем до минимум последиците върху икономическото и социално развитие и живота на хората. Не трябва да се налагат прекомерни мерки, но и не трябва рязко да оттегляме мерките", казва Шен Хонбин от Националната агенция за превенция и контрол на заболяванията.

Въпреки новите мерки, политиците подчертаха, че Китай няма да отмени всички контроли и да живее с вируса. Противоречивите послания доведоха до объркване сред местните власти. Докато страната преминава през най-тежката ковид епидемия от месеци насам, градовете се връщат към карантина и масово тестване. И това породи съпротива и дори социални протести. Броят на заразените расте и се съобщава за три смъртни случая, а става все по-неясно как планира Китай да постигне целта си за преминаване към целенасочени мерки за контрол на ковид. Но едно е сигурно: процесът по отварянето на Китай вероятно ще си остане бавен и предпазлив.