Китай ще увеличи паричните стимули, а очакванията за растежа се влошават

Китайската народна банка може да намали коефициента за задължителни резерви на банките

18:00 | 24 ноември 2022
Автор: Дзин Ли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай сигнализира, че предстоят още парични стимули, включително вероятно намаляване на коефициента на задължителните резерви за банките, тъй като увеличава подкрепата за икономиката, която е подложена на натиск от нарастващите случаи на Covid и повече ограничения.

В изявление от сряда Държавният съвет заяви, че паричните инструменти, "като например намаляване на коефициента на задължителни резерви (RRR) ", ще бъдат използвани "своевременно и по подходящ начин" за поддържане на достатъчно голяма ликвидност. Намаляването на RRR - размера на паричните средства, които банките трябва да държат в резерв - може да стане още тази седмица, като се има предвид, че централната банка обикновено налага намаление в рамките на няколко дни след изявление на кабинета като това.

China Monetary
Китайската народна банка може да намали RRR скоро след сигнала от Държавния съвет

Икономическите перспективи на Китай се помрачават, тъй като случаите на Covid се покачват до рекордни стойности, а градовете затягат ограниченията за борба с разпространението на инфекциите. Дори и при намаляване на RRR и повече парични стимули, икономиката все още вероятно ще бъде подложена на натиск от политиката Covid Нула. В четвъртък Nomura намали прогнозите си за растежа на Китай за тази и следващата година, позовавайки се на "бавното, скъпоструващо и тромаво" отваряне на страната.

"RRR вероятно ще има само ограничено положително въздействие, тъй като смятаме, че истинската пречка за икономиката се крие в по-ревностното прилагане на ограниченията на Covid от страна на местните власти, а не в недостатъчните кредитни средства", написаха в бележка икономисти от Nomura Holdings Inc. "Прекратяването на Covid Нула възможно най-скоро е ключът към повишаване на търсенето на кредити и засилване на растежа."

Изявлението на Държавния съвет беше изненада за някои анализатори, които виждаха в Китай тенденция към отдръпване от конвенционалните мерки за облекчаване. Неотдавнашното предупреждение на Китайската народна банка относно инфлацията също породи спекулации, че възможностите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика са към своя край.

Освобождаването на повече евтини парични средства чрез намаляване на RRR би могло да насърчи банките да отпускат кредити на закъсали строителни предприемачи, тъй като Китай предприема по-съгласувани мерки за преодоляване на кризата с недвижимите имоти. Тази седмица регулаторните органи поискаха от банките да стабилизират кредитирането на фирмите - призив, който беше чут от големите държавни банки, които предлагат поне 220 млрд. юана (31 млрд. долара) нови кредити за строителните предприемачи.

"Видяхме повратна точка в начина, по който властите гледат на този сектор по отношение на политическите решения, цялостен набор от финансова подкрепа за строителните предприемачи", каза Уан Тао, главен икономист за Китай в UBS AG, в интервю за телевизия Bloomberg. "Влиянието на недвижимите имоти върху икономическия растеж ще бъде много по-малко през следващата година в сравнение с тази."

Намаляването на съотношението на резервите би заменило и част от огромните заеми по политиката, чийто падеж настъпва през следващите месеци, облекчавайки ликвидния стрес, който в противен случай ще се влоши, тъй като търсенето на парични средства от страна на бизнеса и жителите нараства към празничния сезон в края на годината. Лихвеният процент по едногодишните прехвърляеми депозитни сертификати - ключов показател за разходите по междубанковите заеми - скочи до най-високата си стойност от близо 11 месеца насам миналата седмица.

Призивът на Държавния съвет за намаляване на коефициента на задължителните резерви на банките не е изненада - очаквахме тази стъпка до края на годината. Китай се бори с бавния растеж, забавянето на кредитирането и избухването на Covid, които предизвикват ограничаване на дейността. Нашият анализ на условията за ликвидност посочи необходимостта от намаляване на RRR, коментира Дейвид Ку, икономист за Китай, Bloomberg Economics.

За последен път Китайската народна банка намали RRR през април с 25 базисни пункта за повечето банки, което е по-малко намаление от очакванията на икономистите.

През последните години, след като позволи по-голяма гъвкавост на обменния курс на юана и усъвършенства капиталовия контрол, Китайската народна банка става все по-уверена в определянето на парична политика, която се различава от тази на останалия свят. Междувременно охлаждането на инфлацията в САЩ даде възможност на Федералния резерв евентуално да започне да забавя рязкото повишаване на лихвените проценти, което също спомага за ограничаване на слабостта на юана спрямо долара.

Според икономисти на Goldman Sachs Group Inc. централната банка може също така да направи целеви намаления на лихвените проценти, за да насочи банките към по-нататъшно намаляване на разходите за финансиране на малките фирми. Въпреки подкрепящите мерки те очакват ръстът на активността да остане слаб до края на тази година и през първата половина на следващата.

Според изявлението, публикувано от агенция Синхуа, кабинетът заяви, че основите на възстановяването трябва да бъдат затвърдени, а икономическият растеж - поддържан в "разумни граници". Кабинетът се ангажира да подпомогне развитието на компаниите за онлайн платформи и да осигури безпроблемното функциониране на операторите за електронна търговия и мрежите за доставка.