Китай ще продължи политиката за нулев Covid и след 2023 г.

Пълното премахване на ограниченията може да доведе до приемането на 5,8 милиона души в интензивно отделение, което ще претовари здравната система

11:02 | 23 ноември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Недостигът на болнични легла за интензивно лечение в Китай изправя страната пред бавно излизане от политиката за нулев Covid, която вероятно ще продължи и след 2023 г.

Според старшия фармацевтичен анализатор на Bloomberg Intelligence Сам Фазели пълното премахване на ограниченията може да доведе до приемането на 5,8 милиона души в интензивно отделение, което ще претовари здравната система, която понастоящем разполага с по-малко от четири легла в интензивно отделение на 100 000 души, което е много по-малко от развитите страни.

Какво казват от Bloomberg Intelligence:

Еуфоричната реакция на смекчаването на позицията на Китай за нулев брой случаи на Covid-19 изглежда неуместна, тъй като пълното премахване на ограниченията може да доведе до 5,8 милиона приема в интензивни отделения. За да се избегне това, ще е необходимо да се запази предпазливостта в много региони на Китай, но това ще удължи времето до пълното отваряне след 2023 г.

През първите шест месеца на епидемията от Омикрон са били заразени около една четвърт от хората в САЩ и Европа. Според Фазели подобен брой случаи в Китай би довел до около 363 милиона заразени и почти 620 000 смъртни случая.

Подобно широко разпространение на епидемията би било анатема за китайското правителство, което смята, че твърдата му позиция по отношение на Covid е допринесла за избягването на милионите смъртни случаи в САЩ и Европа.

Ежедневните приеми в интензивните отделения ще достигнат 32 000, което е над  два пъти повече от 14 500-те легла за високоспециализирани грижи, с които Китай разполага в момента, казва Фазели.

"Няма как да бъде овладяна неконтролируема вълна от инфекции", каза той. "Това засилва необходимостта от местен контрол на инфекциите, включително затваряне на предприятия, което ще забави повторното отваряне на Китай."

Централното правителство многократно е повтаряло, че страната все още поддържа подхода си на нулева толерантност към инфекциите с Covid, въпреки че по-рано този месец издаде нов наръчник, който облекчава твърдите мерки, включително мащабните блокирания и многократните масови тестове.

Въпреки това, тъй като ежедневните инфекции се връщат към върховите си стойности, наблюдавани по време на бруталното двумесечно блокиране на Шанхай по-рано тази година, местните власти започнаха отново да въвеждат масови тестове и ограничения на движението в големите градове. През уикенда Пекин съобщи за първите смъртни случаи от Covid в страната от почти шест месеца насам.

Страната трябва също така да въведе повече бустерни инжекции за Covid, макар и не непременно западни mRNA ваксини, казва Фазели.

Ниската степен на използване на ваксините сред възрастните хора е една от причините Китай да възприеме толкова предпазлива позиция по отношение на премахване на ограниченията, докато останалата част от света до голяма степен е преодоляла пандемията. Само 66% от китайците на възраст 80 и повече години са били напълно ваксинирани, а само 40% са получили подсилващи инжекции.

Националната комисия по здравеопазване на Китай обеща да укрепи здравната мрежа на страната, за да се подготви за рязкото увеличаване на броя на тежко болните. Длъжностните лица се ангажираха да изградят повече болници, специализирани в лечението на тежки пациенти с Covid, и да изискват леглата в интензивните отделения да достигнат 10% от всички легла в тези болници.