Компаниите от САЩ загубиха доверие в Китай заради ковид стратегията

Вони Куин, Bloomberg News

10:30 | 30 август 2022
Обновен: 12:56 | 30 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Оптимизмът на американските компании към Китай падна на рекордно ниско ниво, показва ново проучване на китайския бизнес съвет в САЩ. То показва, че нулевата политика за ковид на Китай е накарала над половината компании да отложат или да се откажат от инвестиции. Над 50% от компании са изразили оптимизъм за 5-годишната си бизнес прогноза. Геополитическите предизвикателства също са смятани за голям проблем.

Сингапур представи правилата за издаване на визи за привличане на чуждестранни работници и облекчаване на затегнатия си трудов пазар, който оказва натиск над заплатите и цените в страната. От януари чужденци, печелещи над 21000 щатски долара месечно ще получават 5-годишна работна виза, която ще им дава право и да търсят работа. Правителството обяви, че иска да затвърди позицията на Сингапур като световен хъб на кадри.

Пакистан ще получи помощ от МВФ, за да избегне предстоящия дефолт на фона на политическата криза и наводненията, които заплашват икономиката. Фондът каза, че Пакистан може да изтегли 1,16 млрд долара специални права на тираж. Средствата ще са от критично значение за стабилизиране на икономиката след като поскъпналата енергия предизвика втората най-силна инфлация в Азия.

Наводненията в Пакистан отнеха живота на повече от хиляда души от юни и нанесоха щети за над 10 млрд долара. В страната паднаха най-големите валежи от 30г. след дълга жега. Около 30 млн души бяха засегнати. За пръв път флотът бе пратен на помощ на населението. Правителството обяви климатична катастрофа.