ОИСР очаква спад на БВП на Китай до 4.1 % за 2024г

Алваро Перейра, главен икономист на ОИСР

13:21 | 24 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Колко добри сте сега в ОИСР в познаването на статистиката? Имате ли голямо доверие в степените на свобода и опитите да гадаете в прогнозите си до 2024 г.?

Е, Том, обстановката е много предизвикателна, но сме много уверени в прогнозите си. Както казахте, предупредихме за забавянето. Сега казваме, че сме изправени пред най-голямата енергийна криза от 70-те години на миналия век насам и имаме драматична картина, която показва точно това.

Правителствата в ОИСР изразходват около 80 процента от БВП само за енергия. И това е толкова, колкото през 70-те и 80-те години на миналия век. Много предизвикателна среда. Така че ние се чувстваме много добре относно нашата прогноза.

Със забавянето на ръста на БВП това, което беше през 2021 г. – 3.1% падна до 2.2 %, как Китай се отразява на този вектор?

За Китай тази година беше на най-ниския растеж от 70-те години на миналия век насам, с изключение на разгара на пандемията. Прогнозираме, че Китай през следващата година ще се възстанови до около 4,6 процента, но ще се понижи до 4.1 % през 2024г.

Все още има рискове, които според нас могат да засегнат тези централни сценарии. На първо място, доста е възможно, ако локдаунът продължи и е по-разпространен, тогава със сигурност растежът ще бъде много по-малък от този, който прогнозираме.

Втората причина е свързана с пазара на недвижими имоти. Ако корекцията на пазара на недвижими е по-малко плавна, отколкото бихме искали а бъде, е много възможно растежът в Китай да бъде негативно повлиян. Затова наблюдаваме известно възстановяване в Китай, но рисковете със сигурност са доста високи там.