Китайската икономика се подготвя за по-нататъшен спад заради Covid

В допълнение към забавянето на местната икономика търсенето в чужбина започна да намалява

11:37 | 28 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическата активност в Китай спадна през ноември и може да спадне допълнително през следващите седмици, тъй като огнищата на Covid се разпространиха в цялата страна и протестите срещу по-строгите ограничения срещу вируса ескалираха.

Съвкупният индекс на Bloomberg от осем ранни индикатора показа вероятно свиване на активността през ноември от вече забавеното темпо през октомври. Тъй като случаите на Covid се разпространяват бързо във всяка от китайските провинции сега и големи градове като Гуанджоу, Пекин и Джънджоу налагат нови ограничения за ограничаване на движенията на жителите, перспективата остава мрачна.

Икономисти от Goldman Sachs Group Inc., Macquarie Group и Hang Seng Bank казват, че шансовете за по-голямо прекъсване на растежа нарастват, тъй като властите се борят да сведат до минимум инфекциите и смъртните случаи от Covid, като същевременно постепенно облекчават ограниченията. Демонстрации избухнаха в градове като Пекин и Шанхай през уикенда, като жителите изляха гнева си срещу мерките заради вируса.

Централната банка засилва стимулите си, за да засили икономическия растеж, докато анализаторите понижават още повече своите прогнози. Очаква се икономиката да нарасне само с 3,3% тази година, показва последното проучване на Bloomberg, което би било най-бавното темпо от 70-те години на миналия век, като се изключи пандемичният спад през 2020 г.

Народната банка на Китай заяви в петък, че ще намали съотношението на задължителните резерви за банките с 25 базисни пункта в сила от следващата седмица. Това би инжектирало 500 милиарда юана (70 милиарда долара) ликвидност в икономиката, позволявайки на банките да отпускат повече заеми на фирми, засегнати от прекъсвания заради Covid.

Наскоро бяха предприети и по-съгласувани стъпки за укрепване на пазара на имоти, който в момента е в най-лошия си спад в историята.

Индексът на ранния индикатор на Bloomberg беше 3 през ноември, най-ниското ниво от април и май, когато икономиката почти спря по време на блокирането в Шанхай.

Малките предприятия вече усещат щетите. Индустриите на услугите се свиха за втори пореден месец през ноември, падайки до най-лошото ниво от май, според Standard Chartered Plc. Фокусираните върху вътрешния пазар фирми се предсатвяха по-зле от експортно ориентираните компании и очакванията също паднаха.

Проучването на Standard Chartered сред повече от 500 малки и средни предприятия показа, че секторът за настаняване и кетъринг е паднал най-много през ноември, последван от спадове в търговията на едро и дребно, заедно с продажбите на недвижими имоти.

Продажбите на жилища в първите четири града са паднали с повече от 30% през първите три седмици на месеца, докато стойността на продажбите в първите 50 града продължава да намалява. Продажбите на автомобили, които бяха ярка точка за китайската икономика поради държавните субсидии, също страдат този месец.

Ограниченията за движение ограничават жителите да пътуват из страната и в градовете. Използването на метрото е намаляло рязко на места като Пекин, Чунцин и Гуанджоу. Само 12 000 пътувания бяха направени в метрото на Чунцин миналия четвъртък, което е много под средната дневна стойност за тази година от 2,7 милиона пътувания.

Задръстванията в големите китайски градове също намаляха миналата седмица, тъй като ресторантите, фирмите и някои работни места бяха затворени и хората останаха вкъщи.

Разпространението на вируса засяга и промишленото производство. Бунтовете във фабрика за iPhone в Джънджоу показват смущенията, причинени, когато бизнесът се опитва да поддържа операциите си. Добивът на въглища също е засегнат, тъй като огнищата се разпространяват в някои мини в провинция Шанси, според местни доклади, и Ордос във Вътрешна Монголия също пострада от блокирания.

Производството на стомана спадна този месец, а запасите се увеличиха, според индустриална асоциация, като запасите са се увеличили с над 50% от началото на годината. Ежедневното производство на големите производители на стомана е доста под скорошния пик в средата на септември.

Агломерационните заводи в Таншан – основният център за производство на стомана в Китай – намалиха производството с 30% за 10 дни от 15 ноември, според Mysteel, докато фабриките в провинция Дзянсу също обмислят налагане на намаления.

В допълнение към забавянето на местната икономика търсенето в чужбина започна да намалява.

И износът, и вносът неочаквано спаднаха миналия месец, а водещият индикатор за корейската търговия показва, че това може да е продължило и този месец. Корейският внос от Китай през първите 20 дни на месеца е намалял с 12,1% спрямо предходната година, докато корейският износ за Китай е спаднал с почти 30%.

Едно светло петно ​​беше фондовият пазар, който се повиши този месец, след като правителството облекчи някои ограничения на Covid, като предостави повече подкрепа на жилищния пазар. Въпреки това, референтният индекс остава нестабилен, като акциите се понижиха в понеделник.