В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Мариана Трифонова: Протестите в Китай придобиват политически характер срещу Си

Мариана Трифонова, програмен директор и ст. анализатор в Института за икономическа политика (ИИП), "В развитие", 28.11.2022 г.

18:10 | 28 ноември 2022
Обновен: 18:55 | 28 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Целите на Пекин за пълно овладяване на пандемията чрез политиката за нулев Covid вече изглеждат непостижими. През следващите месеци е възможно да се наблюдава постепенно отслабване на мерките и промяна на политиката, за да се намери начин за по-голямо отваряне на икономиката и намаляване на икономическите последствия от блокиранията. Това коментира Мариана Трифонова, програмен директор и ст. анализатор в Института за икономическа политика (ИИП), в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Виждаме безпрецедентно обществено недоволство в Китай поне в по-новата история на страната - идеята за нулев Covid изглежда все по-непостижима... На този етап това е едно изпускане на напрежение, но протестите вече започват да придобиват и политически характер - не само недоволство от самите мерки, но се чуват все повече лозунги срещу Си Дзинпин и неговата власт. Дали протестите ще прераснат в една по-сериозна вълна за политическа промяна е много трудно да се каже."

Вълненията не са изолирани, а обхващат огромна част от страната, като включват столицата Пекин, развити региони и ключови центрове, напомни Трифонова, като според нея полицията ще вземе всякакви мерки, за да не допусне ескалация и намеса на военните.

Политиката за нулев Covid има негативно влияние върху индустрията и износа на Китай, като стимулира сектори за дигитални услуги, електронна търговия и дистанционна работа, по подобие на развитието в Европа и САЩ.

"Но това, което винаги е движило китайската икономика - индустриалното производство - в момента търпи сериозни загуби", каза Трифонова, като допълнителен негативен ефект имат Covid ограниченията за работещите в сектора.

Как ще бъде овладяна ситуацията в краткосрочен план ще окаже своето влияние върху ръста на икономиката през 2023 г. Според Трифонова отварянето и възстановяването на Китай ще бъде бавно и неравномерно.

"Може би ще наблюдаваме известни цикли - дори да има либерализация на Covid мерките, вероятно с тези периоди на увеличаване на заразените ще има локални локдауни... През 2023 г. ще има дисбаланс с период на силно възстановяване и период с понижен растеж в зависимост от епидемиологичната ситуация. През 2024 г. очакваме да има догонващо развитие и малко по-висок растеж на БВП, подобно на случилото се в западните общества. Туризъм и транспорт ще се възстановят по-бавно."

Идеята на Китай да преориентира ръста на БВП към вътрешното потребление в момента страда от Covid ограниченията, като това се случва на фона на световното забавяне, което нанася удар по износа. Пекин прие план за подпомагане на строителния сектор в страната и това ще възстанови инвестициите в инфраструктура и строителство, но не и до нивата от преди пандемията, когато те бяха основен двигател на икономиката. Технологиите ще останат на фокус в дългосрочната стратегия, но конфликтът със САЩ с сферата на чиповете може да окаже сериозно влияние, коментира Трифонова.

Във външнополитически план скорошната среща на президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин е намалила напрежението, но двете страни остават настроени за противопоставяне в дългосрочен план. Посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Пекин в началото на декември също ще има за цел да тушира напрежението между ЕС и Китай и да покаже, че все още има канали за комуникация и желание за съвместни действия поне в областта на зелената сделка и енергийния преход, който не можа да се случи без Китай, каза Трифонова.

Що се отнася до отношенията между Пекин и Москва не може да се очакват сериозни промени в официалните позиции.

"Не очаквам Китай да предприеме много по-твърди мерки спрямо Москва, тъй като дългосрочните им интереси съвпадат. Вече сме в ситуация на оформящи се противостоящи центрове - от една страна Китай, Русия, авторитарни режими като Иран, от друга - САЩ, ЕС и другите западни партньори. Понеже дългосрочната линия на Китай неминуемо минава през сътрудничество с Русия, едва ли можем да говорим за кардинална промяна в позицията, но Пекин със сигурност няма интерес от ядрена война и ще се опита да комуникира това по-скоро конфиденциално на руската страна."

Какво може да се очаква в Тайван след загубата на управляващата Прогресивна демократична партия на регионалните избори може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.