Goldman: Китай може да прекрати стратегията за нулев Covid по-рано от очакваното

Анализатори смятат, че има 30% вероятност за прекратяване на политиката на Китай преди второто тримесечие на 2023 г.

10:02 | 28 ноември 2022
Автор: Фран Уанг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Goldman Sachs Group Inc. заяви, че Китай може да прекрати политиката си за нулев Covid преди април - по-рано от широко очакваното - с известен шанс за "хаотично" излизане на фона на по-строгия контрол върху вируса, който предизвика протести в цялата страна. 

Прогнозата е, че има 30% вероятност за прекратяване на политиката на Китай за нулев Covid преди второто тримесечие на 2023 г., написа главният икономист за Китай на Goldman Sachs Хуей Шан в бележка късно в неделя.

"Скоро може да се наложи централното правителство да избира между повече блокирания и повече епидемии от Covid", написа тя. "Местните правителства се борят за "бърз баланс" при контрола на разпространението на вируса, като същевременно се подчиняват на неотдавнашните мерки, налагащи по-целенасочен подход". 

Covid Zero
Разпространение на епидемии. Случаите на Covid-19 продължават да се увеличават, като вирусът вече е във всички провинции на Китай

Икономиката на страната е съсипана от стратегията за нулев Covid, като все по-строгият контрол ограничава мобилността на хората и бизнес активността, подкопавайки икономическия растеж. Ограниченията предизвикаха демонстрации в големите градове, включително Шанхай и Пекин, през уикенда.

Икономисти от Commerzbank AG и други институции посочиха "нарастващото недоволство" от стратегията за нулев Covid като признак за натиска, пред който са изправени властите. 

"Настоящата ситуация подчертава предизвикателството, пред което е изправен Китай при поддържането на нулев Covid, докато се опитва да прилага по-малко строги мерки", пишат икономистите на Commerzbank в бележка от понеделник.

В понеделник китайските акции се представиха най-зле в Азия, тъй като инвеститорите намалиха обемите си, притеснени, че протестите създават повече несигурност за пътя на страната към отваряне на пазара. Индексът CSI 300 се понижи с 2,8% в началото на търговията, което е най-голеемият спад от над месец. Юанът отслабна с 1,1% до 7,2435 за долар, което е най-голямото поевтиняване от май насам.

Строгите ограничения за борба с Covid струват скъпо на препитанието на хората - а протестите подчертават недоволството. Но не толкова видима е обществената загриженост за рисковете за здравето, свързани с бързото отваряне на пазара - отчасти защото позицията на нулева толерантност е помогнала да се поддържа ниска смъртност от Covid в сравнение с други страни, казва Ерик Жу, икономист за Китай в Bloomberg Economics.

Неотдавнашният план от 20 точки, представен от правителството, изглеждаше насочен към облекчаване на някои от най-строгите мерки за контрол в Китай, но много градове продължиха да затварят общности, за да контролират вируса, тъй като случаите нараснаха до рекордни нива.

Да се разбере как да се потушат епидемиите, като същевременно се прилагат новите мерки, е "източник на объркване", каза Лари Ху, ръководител на отдела за икономика на Китай в Macquarie Group Ltd. 

"Без ясни указания отгоре местните служители са склонни да играят на сигурно, като се придържат към съществуващата позиция на нулево ниво на Covid", пише той в доклад, добавяйки, че "това разстрои много хора", които очакваха по-голямо разхлабване.

Главният икономист на Hang Seng Bank Ltd за Китай Дан Уанг заяви, че е "малко вероятно" да има постепенно отваряне на пазара, като се има предвид бързото нарастване на случаите. Едно "бързо или безразсъдно отваряне" би било по-лошо за растежа на Китай, каза тя в интервю за телевизия Bloomberg в понеделник.

Ако политиката спрямо Covid се облекчи твърде бързо, има риск от скок на смъртните случаи, какъвто беше случаят в Пекин наскоро, каза тя. "Това би могло да доведе до много неудобно положение за много местни правителства, когато става въпрос за приоритетите при повторното отваряне на техните промишлени предприятия."

Хуей от Goldman заяви, че влошаването на вирусната ситуация налага рискове за прогнозата на банката за растежа през четвъртото тримесечие. Фирмата предвижда брутният вътрешен продукт да нарасне с 3% през тази година, което е малко под консенсусната прогноза от 3,3% в анкета на Bloomberg сред икономисти. 

Макар че има шанс за по-ранно отваряне, Goldman все още смята, че излизането от Covid Нула през второто тримесечие има най-голям шанс да се случи - около 60%, пише Хуей.

Covid Zero
Икономическо забавяне. Растежът в Китай през 2022 г. ще спадне до второто най-слабо ниво от 70-те години на миналия век

Китайските официални лица също така се опитаха да спрат икономическите щети, като въведоха по-благоприятни политики, тъй като първите данни за ноември предполагат забавяне на активността спрямо предходния месец. Наред със свързаните с Covid смущения, продължаващите сътресения в сектора на недвижимите имоти остават голям риск за перспективите на Китай.

В петък Китайската народна банка съобщи, че за втори път тази година ще намали размера на паричните средства, които кредиторите трябва да държат в резерв, което ще влезе в сила следващия понеделник. Намалението има за цел да "поддържа ликвидността в разумни граници" и да "увеличи подкрепата за реалната икономика", заяви централната банка.