Стимулите за икономиката на Китай заради Covid Нула надхвърлят 5 трлн. долара

Икономиката е подложена на огромен натиск да изпълни поставената от правителството цел за растеж от 5,5 % за годината

12:10 | 20 май 2022
Обновен: 13:31 | 20 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай планира да стимулира икономическия си растеж след локдауните заради Covid като влее огромна сума от 5,3 трилиона долара през тази година. Тази цифра - въз основа на изчисленията на Bloomberg за обявените до момента парични и фискални мерки - се равнява на около една трета от обема на икономиката на Китай, възлизащ на 17 трилиона долара, но всъщност е по-малка от стимулите през 2020 г., когато пандемията удари за първи път. Това предполага, че може да бъдат похарчени още повече средства, ако икономиката не успее да излезе от сегашната си криза - възможност, която премиерът Ли Къцян повдигна по-рано тази седмица, пише Bloomberg.

China Stimulus 01

"Основната опора на политиката през тази година са фискалните разходи и държавните инвестиции, докато централната банка засега играе само поддържаща роля", каза Дейвид Ку, икономист за Китай в Bloomberg Economics. "Все още има много място за по-силна фискална политика, която сега е по-ефективна за подкрепа на растежа."

China Stimulus 02
Център за тестване на Covid-19 в Пекин, Китай, в сряда, 18 май 2022 г. Снимка: Bloomberg LP

Според изчисленията на Bloomberg обещаната до момента финансова подкрепа за 2022 г. възлиза на 35,5 трилиона юана. От фискална гледна точка са добавени общите бюджетни разходи на Китай към размера на средствата, емитирани чрез специални облигации на местните власти, и са отчетени намаленията на данъците и таксите. Подкрепата в областта на паричната политика включва стотици милиарди юани ликвидност, отпусната от Китайската народна банка чрез политически заеми, намаляване на нормата на резервите за банките, както и евтини заеми за подпомагане на малкия бизнес и зелените проекти по време на пандемията.

Втората по големина икономика в света е подложена на огромен натиск, за да изпълни поставената от правителството цел за растеж от около 5,5 % за годината. Тъй като тази пролет Шанхай и други градове и региони бяха блокирани, за да се овладеят огнищата на Covid, индустриалното производство и потребителските разходи потънаха до най-ниските нива от началото на 2020 г.

Макар че властите обещаха да постигнат икономическата си цел, висшите ръководители също така дадоха да се разбере, че се придържат към Covid Нула, което предизвика скептицизъм сред икономистите относно това дали Пекин може да постигне и двете цели едновременно.

Фактът, че по-голямата част от стимулите бяха обявени на годишната сесия на Националния народен конгрес в началото на март, доста преди повечето от локдауните, предполага, че властите могат да обявят още мерки при необходимост през тази година. Въпреки това централната банка вероятно ще действа предпазливо, опасявайки се да не се отклони твърде много от ястребовите политики в други страни за борба с галопиращата инфлация или да повтори стратегия, подобна на реакцията ѝ на финансовата криза от 2008 г., която доведе до рязко нарастване на дълга. 

"Китай може да се нуждае от допълнителна подкрепа, ако икономиката продължи да се срива бързо", каза Дин Шуан, главен икономист в Standard Chartered Group Plc. Според него ръстът на кредитите вероятно ще се ускори, тъй като наскоро централната банка на Китай заяви, че съотношението на дълга към БВП на страната ще се увеличи през тази година. Той очаква също така финансирането на инфраструктурата да се повиши, кредитите за недвижими имоти да се нормализират, а целевото кредитиране на сектори като малкия бизнес и екологичните проекти също да нарасне.

China Stimulus 01

Каквато и подкрепа да окаже Китай през тази година, тя все още е по-малка от мащабния план за стимулиране, който помогна на икономиката да се върне към траекторията си на висок растеж след глобалната финансова криза през 2008 г. Само обявените през онази година допълнителни инвестиции в размер на 4 трилиона юана съставляваха 13% от икономиката. През този период централната банка беше и по-агресивна, като за една година намали основния си лихвен процент по кредитите с над 200 базисни пункта и понижи нормата на задължителните резерви с още толкова пункта.

"Сега има повече предизвикателства за подпомагане на растежа, отколкото през 2008 г.", каза Ку, като добави, че тогавашните нива на лихвените проценти са били високи, което е позволило на Китайската народна банка да разгърне по-големи стимули. Инвестициите също са били по-привлекателни, тъй като икономиката е растяла с по-бързи темпове. Останалият свят също увеличаваше стимулите, за да подкрепи световната икономика.

Сега, казва той, "Китай е изправен пред всички тези проблеми сам". Ръководените от правителството инвестиции са "единственото нещо, на което може да се надяваме в краткосрочен план", каза той.

Ето и преглед на фискалната и паричната подкрепа на Пекин през тази година:

Мерки на централната банка
През тази година Китайската народна банка не е предприела много облекчения, като е намалила основните си лихвени проценти само веднъж през януари с 10 базисни пункта. За сравнение, през първите четири месеца на 2020 г. тя намали лихвените проценти два пъти с общо 30 базисни пункта.

Централната банка също така намали коефициента на задължителните резерви - количеството пари, което банките трябва да държат в резерв - само веднъж, което е по-малко от трите намаления, направени до този момент през 2020 г. Промяната на съотношението през април, първото намаление от декември миналата година насам, отприщи в икономиката около 530 млрд. юана дългосрочна ликвидност.

China Stimulus 04

Централната банка разполага и с други инструменти в арсенала си освен коригирането на лихвите и съотношенията на резервите. Тя все по-често използва програмата си за рефинансиране, която предоставя евтини заеми на търговските банки за целево кредитиране на малкия бизнес и други области, определени като нуждаещи се от помощ. 

Китайската народна банка обяви и плановете си да прехвърли 1,1 трлн. юана на централното правителство през тази година, възобновявайки практика, която беше преустановена по време на пандемията. С този трансфер се попълват фискалните ресурси на централното правителство извън общия бюджет, като същевременно се увеличава количеството на базовите пари в икономиката. Досега през тази година са прехвърлени 800 млрд. юана.

Централната банка се опитва да понижи и лихвените проценти по депозитите, като по този начин стимулира китайските кредитори да намалят цената на заемите и да стимулират спадащото търсене без преки политически действия от страна на централната банка. В петък банките понижиха референтния лихвен процент по дългосрочните кредити с рекордните 15 базисни пункта, което ще намали разходите за ипотечни кредити.

China Stimulus 05
Кафене, което предлага само услуги "за вкъщи", поради ограниченията заради Covid-19 в Пекин, Китай, в сряда, 18 май 2022 г. 

Фискални мерки
По-голямата част от правителствената подкрепа през тази година идва под формата на фискални стимули, включително целеви разходи от общия бюджет в размер на 26,7 трилиона юана - с близо 2 трилиона юана повече от тези през 2021 г.

Останалата част от парите ще дойде от намаляване на данъците и отстъпки, заедно с квота от 3,65 трилиона юана за специални облигации на местните власти - ключов източник на финансиране за публични проекти като инфраструктурата. 

China Stimulus 06

Налични са и 2 трилиона юана от надбюджетни приходи, както и средства, останали от подбюджетни разходи в сметката на правителствения фонд през 2021 г., които властите могат да използват за инфраструктура и други публични проекти при необходимост, смята Ку.