Икономическият срив в Китай подхранва апела за по-решителни политически действия

Може би перспективите не са толкова песимистични, ако през следващите месеци Китай облекчи политиките за Covid и стимулира вътрешното търсене

12:30 | 15 ноември 2022
Обновен: 12:30 | 15 ноември 2022
Автор: Фран Уанг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономическата активност в Китай отслабна през октомври, което оказва натиск върху Пекин да увеличи подкрепата си, след като през последната седмица предприе важни стъпки, за да намали отрицателното въздействие върху потребителите, причинено от политиката на Covid Нула и от спада на пазара на недвижими имоти. 

Продажбите на дребно се свиха с 0,5% през октомври спрямо година по-рано - първият спад от май насам и по-лош от очакванията на икономистите за ръст от 0,7%. Растежът на промишленото производство отслабна, инвестициите в имоти продължиха да се свиват, а равнището на безработица остана високо.

China’s Economic
Китайските потребители се отдръпват. Продажбите на дребно отново спаднаха, тъй като Covid Нула подкопава икономиката

През октомври се наблюдаваше рязък скок на случаите на Covid, като властите затегнаха контрола преди конгреса на Комунистическата партия и не поощряваха пътуванията по време на едноседмичните празници по случай Националния празник. 

Тъй като през ноември заразите с Covid продължават да се разпространяват, включително в главния производствен център Гуандун, където бяха наложени частични забрани, перспективите за растеж до края на годината остават мрачни.

Неотдавна Пекин предприе най-решителните си стъпки досега за стабилизиране на пазара на недвижими имоти и намаляване на икономическата тежест на политиката на Covid Нула, което подхранва оптимизма на инвеститорите. Въпреки това всяко възстановяване ще се усети едва след няколко тримесечия, а тъй като икономистите очакват смущенията на Covid да продължат и през следващата година, длъжностните лица са под натиск да направят повече. 

"Като се има предвид слабото развитие през октомври, политиците биха могли да въведат още мерки за облекчаване, за да стабилизират икономиката към края на годината", пишат в бележка анализаторите на Macquarie Group Ltd., ръководени от Лари Ху. "Политиците в Китай ще пропуснат тазгодишната цел за растеж, но може би ще искат да върнат ръста до неговия потенциал" от над 5% през следващата година, пишат те. 

Основни акценти в данните:
- Индустриалното производство нарасна с 5% през октомври спрямо предходната година, което е по-ниско от осреднената оценка от 5,3%.
- Продажбите на дребно се свиха с 0,5%, в сравнение с осреднената оценка за ръст от 0,7%
- Инвестициите в дълготрайни активи нараснаха с 5,8% през 10-те месеца на годината спрямо същия период на миналата година. Инвестициите в недвижими имоти се свиха с 8,8% през периода
- Равнището на безработица остана непроменено на 5,5%

Дин Шуан, главен икономист за Голям Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc, заяви, че значително облекчаване на ограниченията заради Covid вероятно няма да настъпи преди второто тримесечие на следващата година и "така значимо възстановяване на потреблението може да настъпи едва през втората половина на 2023 г.". 

Китайските акции продължиха да поскъпват във вторник, като настроенията бяха подкрепени от действията за облекчаване на кризата с недвижимите имоти и признаците за намаляване на напрежението между САЩ и Китай. Индексът CSI 300 се повиши с 1,5%, с което ръстът му през този месец достигна почти 10%. Юанът се търгуваше с 0,32% повече на вътрешния пазар на ниво 7,0482 за долар.

Освен ограниченията на Covid и кризата с недвижимите имоти, други стълбове на растежа също изпитват затруднения: банковото кредитиране е най-ниското от пет години насам, а износът е намалял през октомври за първи път от май 2020 г. досега.

През миналия месец инвестициите в инфраструктура бяха един от лъчите светлина, като през първите 10 месеца на годината се разшириха с 8,7% спрямо година по-рано, тъй като правителството увеличава стимулите. Инвестициите в недвижими имоти обаче продължиха да отслабват, като се свиха с 8,8% за същия период.

Нулевият Covid и потъващият пазар на недвижими имоти "направиха възстановяването все по-уязвимо, особено сега, когато износът се свива. Малко вероятно е поредицата от промени в политиката през последните дни да обърне хода на събитията веднага, но рисковете сега сочат по-скоро към повишаване на растежа през следващата година," коментира Ерик Джу, икономист за Китай в Bloomberg Economics.

Разбивката на продажбите на дребно показа, че през октомври най-много са намалели продажбите на домакински уреди и аудио-визуална техника, докато продажбите на строителни и декоративни материали продължиха да спадат рязко заради задълбочаващия се спад в сектора на недвижимите имоти. Приходите от ресторантьорство се понижиха с 8,1% през миналия месец, което е най-големият спад от май насам. 

"Ясно е, че са необходими нови политики за стимулиране на вътрешното търсене, за да се подхрани крехкото възстановяване на Китай", заяви Брус Пан, главен икономист и ръководител на изследователския отдел за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc. "Забавеното потребление и отслабващите инвестиции в недвижими имоти остават затормозяващи фактори поради все още слабите очаквания за доходите на домакинствата и макрорамката на растежа."

Властите засилват мерките за подкрепа, за да помогнат на бизнеса. В понеделник централната банка обяви ваканция за изплащане на заеми за по-малките компании, които са били засегнати от ограниченията на Covid. Банковият регулатор също така позволи на строителните предприемачи да получат достъп до по-голяма част от парите, които купувачите на жилища плащат авансово за тях.

Във вторник Китайската народна банка (КНБ) също осигури достатъчно парични наличности в банковата система, за да подкрепи икономиката. Някои икономисти очакват също така през следващите месеци КНБ да намали нормата на задължителните резерви, или размера на паричните средства, които банките трябва да държат в резерв.

В момента в Китай се наблюдава най-голямата епидемия от Covid от пролетта насам, като в понеделник бяха регистрирани 17 298 нови случая въпреки блокирането на някои места, масовите тестове и други мерки за контрол. 

За разлика от началото на годината, когато почти всички потвърдени случаи бяха в Шанхай, през последната седмица всички провинции на континента съобщават за нови случаи, което показва колко широко е разпространена епидемията и колко трудно ще бъде да бъде изкоренена. 

Перспективите за растеж на страната до голяма степен ще зависят от това дали правителството ще засили контрола, за да се опита да овладее епидемията, и какви по-нататъшни стъпки ще предприеме за прецизиране на политиките на Covid. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че ръстът на БВП ще се забави до 3,3% през тази година и ще се възстанови до 4,8% през следващата. 

China’s Economic
Covid е навсякъде в Китай. Всяка провинция в Китай съобщи за нови случаи през изминалата седмица в най-широката епидемия за тази година

"Перспективите не са толкова песимистични, тъй като през следващите месеци Китай постепенно ще облекчи политиките на Covid, за да стимулира вътрешното търсене", каза Лиу Пейцян, главен икономист за Китай в NatWest Group Plc.