Китай разхлабва карантината и други мерки за борба с Covid

Всички промени са част от нов пакет от 20 мерки, предназначени да насочат длъжностните лица към контрола на Covid.

10:55 | 11 ноември 2022
Обновен: 11:04 | 11 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай намали броя дни, който влизащите в страната и контактните лица на заразен трябва да прекарат в карантина, освен това облекчи мерките за тестване. Това е огромна промяна в политката за нулев Covid, която до сега изолираше втората най-голяма икономика и тормозеше жителите на страната, предава Bloomberg.

Според изявление на Националната здравна комисия от петък пътуващите в Китай ще трябва да прекарат пет дни в хотел или държавно карантинно учреждение, след което три дни вкъщи. Настоящите правила изискват общо 10 дни карантина, от които една седмица в хотел, а след това три дни вкъщи.

Същата съкратена продължителност на карантината сега ще се прилага и за близките контакти на заразените хора, като по този начин ще се сведе до минимум опустошителната практика на проследяване на контактите, заради която милиони хора бяха затворени в централизирани заведения, докато официалните лица се надпреварваха да потушават разпространението. Близките контакти на контактни лица вече няма да бъдат идентифицирани, се казва още в изявлението.

Като допълнително улеснение за международните пътнически връзки, спорната система, която наказва авиокомпаниите за внасяне на заразени пътници в страната, също ще бъде премахната, се казва в изявлението. Всички промени са част от нов пакет от 20 мерки, предназначени да насочат длъжностните лица към контрола на Covid.

През октомври и ноември Bloomberg News съобщи, че длъжностните лица са обсъждали тези промени.

Пакетът от промени е най-мащабното преразглеждане на подхода на Китай към вируса от началото на пандемията и потенциално бележи началото на усилията на страната да се присъедини отново към света, който живее с вируса. Бенчмаркът на азиатските акции се насочи към най-големия си ръст от повече от две години, докато индексът Hang Seng China Enterprises скочи с повече от 8%, а акциите на компании, които ще спечелят от отварянето, като авиокомпании и казина, поскъпнаха. Юанът укрепна, а цените на суровините - от петрол до желязна руда и мед – рязко се увеличиха.

Броят заразени

Фактът, че облекчението се прави в момент, когато случаите на Covid в цялата страна нараснаха до шестмесечен връх, с големи огнища в Гуанджоу и Пекин, отразява несъмнена промяна в позицията на президента Си Дзинпин за нулева толерантност. В четвъртък седемте най-висши ръководители на страната, председателствани от Си, издадоха инструкции за по-целенасочен и решителен подход към вируса, със забележимо по-мека реторика от преди.

Въпреки това остава значителна несигурност дали това са първите стъпки на Китай към окончателно отпадане на всички проверки за Covid, или просто е новата неопределена позиция на страната - все още най-строгият режим за контрол на вируса в света.

Брус Пан, главен икономист и ръководител на изследователския отдел за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc., заяви, че според него някои пазарни интерпретации на новото съобщение са "твърде оптимистични".

"Политиката за Covid ще бъде прецизирана само в краткосрочен план, като фокусът ще се измести между елиминирането на случаите и предприемането на по-прецизни мерки", каза той.

Политиката на

Придържането на Китай към нулевия Covid - заедно със спада на пазара на недвижими имоти - засегна икономическата активност през тази година, понижавайки доверието на потребителите и бизнеса, тъй като хората са заклещени в цикъл от епидемии, затваряне и повторно отваряне. Вътрешното търсене се бори с прекъсването на контрола на Covid, което натежава върху търговията, тъй като износът вече е подложен на натиск от забавянето на световното търсене, което задълбочава проблемите на икономиката.

Бавни стъпки

Сред новите 20 насоки имаше и други мерки за облекчаване на тежестта на нулев Covid за обикновените китайци: сега ще се изисква само един, а не два PCR теста преди заминаване за пътниците, които се опитват да влязат в Китай. А когато се сблъскат с огнища на зараза, местните служители трябва да избягват масовите тестове в целия град, освен ако веригите на предаване не са ясни.

Въпреки това процесът на отваряне на Китай вероятно ще остане бавен и предпазлив, тъй като милиони възрастни хора в страната все още не са ваксинирани, а страхът от Covid е дълбоко вкоренен в обществото след години на пропаганда, демонизираща небрежното отношение на западните страни.

"За Китай бавният напредък най-стабилният вариант. Ако се движим твърде бързо, ситуацията може да се обърне с главата надолу, защото най-основният проблем е, че хората там нямат правилна представа за Covid", казва Джин Донг-Ян, вирусолог от Университета на Хонконг.

"Промените в политиката са в правилна посока. Но недейте да искате Китай да достигне до крайната цел веднага", каза той.