Байдън обещава да бъде твърд в отношенията си с Китай, въпреки че пробивът е далечен

Една среща между Си и Байдън би могла да маркира точката към постепенно стабилизиране и подобряване на отношенията

15:35 | 10 ноември 2022
Автор: Джени Леонард ,Сара Джън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да не прави "фундаментални отстъпки" по време на първата си лична среща на върха с китайския президент Си Дзинпин, засилвайки и без това слабите очаквания за някакъв голям пробив в обтегнатите връзки между двете най-големи икономики в света. 

Очаква се двамата президенти да се срещнат следващата седмица в рамките на срещата на върха на Групата на 20-те в Бали, Индонезия. Последната среща на Си с американски лидер беше през юни 2019 г., когато той постигна примирие с Доналд Тръмп, което доведе до търговско споразумение шест месеца по-късно - точно преди отношенията да изпаднат в низходяща спирала, тъй като Covid-19 се разпространи по целия свят.

Байдън заяви, че очаква да обсъдят спорни въпроси като търговията и Тайван, който Китай постави под засилен военен натиск, след като председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе през август. Неговата администрация също така наложи мащабни ограничения върху продажбата на съвременни чипове на Китай - ход, който има за цел да запази технологичното предимство на САЩ пред Пекин.

"Не съм склонен да правя никакви фундаментални отстъпки", заяви Байдън на пресконференция в Белия дом в сряда. "Търся конкуренция, а не конфликт."

През последните няколко години САЩ и Китай се насочиха към конфронтация, въпреки че се сблъскват с все повече призиви за сътрудничество в областта на търговията и по неотложни въпроси като изменението на климата, Covid-19 и войната на Русия в Украйна. И двете страни са все по-подозрителни към намеренията си: Стратегията за национална сигурност, публикувана от Байдън миналия месец, представя Китай като страна, която се опитва да измести САЩ като доминираща сила в света, докато предизвикателният Си заяви, че "подмладяването на китайската нация сега е в необратим исторически курс".

Тъй като отношенията между двете страни са на най-ниското си ниво от десетилетия, през последните седмици и двамата президенти загърбиха вътрешната несигурност. Си си осигури безпрецедентен трети мандат като лидер и подреди в ръководството на комунистическата партия доказано лоялни хора. Байдън излезе по-силен от очакваното от междинните избори в САЩ, като заяви пред репортери в сряда, че планира да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., въпреки че все още не е направил официално изявление. 

Предишните разговори между двамата президенти - които се срещнаха няколко пъти, когато Байдън беше вицепрезидент - помогнаха за стабилизиране на отношенията в периоди на разногласия. През последните дни Си заяви, че е готов да работи със САЩ, а висши дипломати между двете страни проведоха телефонни разговори и лични срещи. 

"Двете страни не искат толкова да нормализират двустранните отношения, колкото да ги стабилизират", каза Ричард Макгрегър, старши научен сътрудник за Източна Азия в Института Лоуи в Сидни. "Дали това ще позволи някакво значително сътрудничество по въпроси като изменението на климата, пандемиите и други подобни, предстои да разберем."

Сътрудничество, от което печелят всички
Засега Китай не е потвърдил срещата Си-Байдън, като в четвъртък говорителят на външното министерство Джао Лицзян заяви, че Пекин приема предложението на САЩ "сериозно" и двете страни са в комуникация.

Пекин е "решен да осъществи взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество със САЩ", добави той.

Ако републиканците си осигурят контрол над Камарата на представителите на САЩ, което сега изглежда вероятно, това може да доведе до нов сблъсък между Вашингтон и Пекин. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви пред репортери през юли, че "с удоволствие" би ръководил делегация в Тайван, ако замени Пелоси на поста председател на парламента.

Основният резултат от срещата може да бъде възобновяването на каналите за комуникация, след като Пекин прекъсна военните преговори и сътрудничеството в областта на изменението на климата в отговор на това, че Пелоси стана първият председател на парламента на САЩ, посетил Тайван от 25 години насам. Те биха могли да се опитат да намалят част от натиска по въпроси, включващи военните заплахи на Пекин срещу Тайван и ограниченията на Вашингтон върху китайските производители на чипове, въпреки че примирие, равностойно на това, което Си постигна с Тръмп на срещата на върха на Г-20 през 2019 г., изглежда трудно постижимо. 

Когато пандемията затвори света в годината на американските избори, Тръмп нарече Covid "китайски вирус", САЩ обвиниха Пекин, че извършва геноцид срещу мюсюлманите в Синдзян, а двете страни си размениха санкции. Китай отговори на неотдавнашното пътуване на Пелоси с най-провокативните си военни учения в близост до острова от десетилетия насам, включително изстрелване на балистични ракети над Тайпе. 

"Ястребови атаки"

"В продължение на три години имахме само ястребови атаки един към друг", каза Хенри Уан Хуяо, основател на Центъра за Китай и глобализацията, група за политически изследвания в Пекин. "Нуждаем се от дъно за това влошаване. Мисля, че поне тази среща вероятно може да го намери и постепенно да стабилизира, ако не и да подобри, отношенията."

Срещата в Бали е една от поредицата срещи на върха, включително срещите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Пном Пен и форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Банкок, които двете страни ще използват, за да представят своите конкурентни виждания за света. Очаква се Байдън да се срещне с регионални лидери като японския премиер Фумио Кишида и индонезийския президент Джоко Уидодо по време на пътуването си в Азия. 

Очакваното отсъствие на руския президент Владимир Путин от срещите на върха може да помогне за понижаване на температурата на различията между Вашингтон и Пекин по отношение на войната в Украйна. Макар че Си отказва да критикува инвазията на Путин, напоследък той изразява загриженост относно конфликта и потвърждава противопоставянето си на използването на ядрени оръжия. 

Си активизира дипломатическите си усилия след самоналожената изолация по време на пандемията. Той се срещна с Путин на регионална среща на върха по въпросите на сигурността в Узбекистан през септември и прие германския канцлер Олаф Шолц в Пекин миналата седмица. 

"Покажете уважение"
Добър резултат за Китай би било Байдън "да покаже уважение", казва Юн Сун, старши научен сътрудник и директор на Китайската програма в базирания във Вашингтон център "Стимсън". 

"Китай ще приеме като победа, ако Байдън покаже няколко неща, по които иска Китай да си сътрудничи, защото това означава, че САЩ са готови да отвърнат на удара по въпроси, които Китай смята за важни", каза тя. 

Тайван вероятно ще се появи на дневен ред след предишните уверения на Байдън, че ще защитава острова в случай на китайско нападение, въпреки дългогодишната политика на САЩ за един Китай, която поддържа "стратегическа двусмисленост" по отношение на ангажимента им да се намесят с военна сила. Байдън заяви в сряда, че "ще проведе този разговор" със Си, като добави, че политиката на САЩ спрямо Тайван "изобщо не се е променила". 

Китай счита демократично управлявания Тайван за част от своята територия, въпреки че никога не е контролирал острова, и многократно е потвърждавал готовността си да използва сила, за да предотврати официалната му независимост. По време на предишните разговори на Си с Байдън, включително последния им през юли, той е предупредил САЩ да не си "играят с огъня" по отношение на Тайван. 

"Това, което искам да направя с него, когато разговаряме, е да изложа какви са червените линии на всеки от нас - да разберем какво той смята за критичен национален интерес на Китай, какво аз знам, че е критичен интерес на Съединените щати, и да определим дали те си противоречат или не", каза Байдън. "И ако това е така, как да го разрешим и как да се справим с него."