Германия предупреждава за търговска война със САЩ

Марк Крамптън, Bloomberg

12:11 | 8 ноември 2022
Обновен: 12:26 | 8 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Министърът на финансите на Германия предупреди за вероятност от търговска война със САЩ заради американския Закон за намаляване на инфлацията, който подкрепя производството на електромобили.

"Партньорите би трябвало да бъдат и търговски партньори. Би трябвало да направим всичко, за да избегнем реципрочни мерки или дори търговска война. Има нужда от повече партньорство между САЩ и ЕС, а не по-малко", каза Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия.

Новият американски закон за инфлацията включва данъчни облекчения за електромобили, произведени в Северна Америка, но ЕС се тревожи и за неща извън сектора.

Европейският план за компенсации за Европа може да се превърне в горещия картоф на климатичните преговори в Египет. Един активист каза, че Африка не приема енергиен колониализъм. ЕС е обвиняван, че използва Африка като бензиностанция, докато търси алтернативи на руския петрол и газ.

Американското Министерство на правосъдието направи второто най-голямо конфискуване на крипто в историята. Прокуратурата в Манхатън иззе от предприемач биткойн за почти 3,4 млрд долара, откраднати от незаконната борса Silk Road през 2013. Разследването откри над 50 хиляди биткойна в дома на Джеймс Жонг от Джорджия. Миналата седмица Жонг се призна за виновен в измама.