Камарата на представителите в САЩ призова на разпит Доналд Тръмп

Заради нападението срещу Капитолия той е призован да свидетелства - акт, на който е подлаган само Труман през 1953

11:42 | 14 октомври 2022
Автор: Били Хаус ,Майк Дорнинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията на Камарата на представителите, която разследва миналогодишното нападение срещу Капитолия в САЩ, гласува да призове Доналд Тръмп - това е сериозно предизвикателство пред бившия президент само няколко седмици преди републиканците и демократите да се изправят в междинните избори, които ще определят контрола над Конгреса.

С единодушно гласуване в четвъртък комисията се съгласи да изиска от Тръмп документи и свидетелски показания за ролята му в нападението от 6 януари.

В публикация в своята социална платформа "Truth Social" малко преди полунощ Тръмп заяви: "Утре сутринта в 8:00 ч. ще публикувам отговора си на неизбираемата комисия от политически хакери и бандити".

Призовката вероятно няма да принуди Тръмп да даде незабавни показания, тъй като той има опит в използването на широки маневри за забавяне на съдебни процедури. Но това е ескалация на исканията на комисията да потърси отговорност от Тръмп за действията му около нападението.

Действията отварят нов правен конфликт за Тръмп по-малко от месец преди междинните избори в САЩ, засилвайки вниманието към страстните разногласия по отношение на неговото наследство, тъй като предсрочното гласуване започва, а Тръмп е близо до решението за започване на кампания за завръщане в Белия дом.

Минути преди гласуването в комисията Върховният съд на САЩ нанесе поражение на Тръмп в борбата му за записите, които ФБР иззе от имението му в Мар-а-Лаго през август. Съдът отказа да възстанови правомощията на специалния експерт да прегледа ключов набор от документи с класифицирани обозначения. 

Главният прокурор Мерик Гарланд обмисля дали да повдигне обвинение на Тръмп за неправилно боравене с класифицирани документи по това дело, докато щатските власти в Джорджия и Ню Йорк провеждат други разследвания срещу Тръмп и неговите сътрудници.

Председателят на комисията Бени Томпсън се позовава на служителите на правоохранителните органи, пострадали при защитата на Капитолия на 6 януари 2021 г., в искането си Тръмп да даде показания под клетва за ролята си в събитията около нападението.

"Той е длъжен да отговаря за действията си. Той е длъжен да отговаря за тези полицаи, които поставят живота си на карта, за да защитават нашата демокрация", заяви Томпсън, демократ от Мисисипи, по време на изслушването в четвъртък. "Той е длъжен да отговаря пред онези милиони американци, чиито гласове искаше да изхвърли като част от схемата си да остане на власт."

Председателят на комисията Бени Томпсън се позовава на служителите на правоохранителните органи, ранени при защитата на Капитолия на 6 януари 2021 г., когато изисква от Тръмп да даде показания под клетва за ролята си в събитията около нападението.

"Той е длъжен да отговаря за действията си. Той е длъжен да отговаря за тези полицейски служители, които поставят живота и здравето си на карта, за да защитават нашата демокрация", заяви Томпсън, демократ от Мисисипи, по време на изслушването в четвъртък. "Той е длъжен да отговаря пред онези милиони американци, чиито гласове искаше да унищожи като част от схемата си да остане на власт."

Съществува прецедент, при който комисия на Конгреса издава призовка на бивш президент. През 1953 г. Комитетът на Камарата на представителите за неамериканска дейност призова бившия президент Хари Труман. Труман отказва да се подчини и комисията не се опитва да наложи изпълнението на призовката.

Байдън обещава "истинска промяна"
Говорителят на Тръмп Тейлър Будович отхвърли призовката на комисията относно 6 януари като "партизански театър". 

Президентът Джо Байдън, след като беше представен от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси на благотворителна вечер на демократите в Лос Анджелис, я похвали заедно с Томпсън и представителката Лиз Чейни, републиканка от Уайоминг, за работата на комисията. 

"Мисля, че ще видим истинска промяна в резултат на работата на комисията", каза Байдън.

Той допълни, че "Лиз Чейни и аз на практика не сме съгласни по нищо по същество, не, искам да кажа искрено, но преди те бяха през цялото време такива, ние се разбирахме. Случвало ми се е да се карам като дявол в Сената на Съединените щати с много консервативни републиканци, които бяха почтени хора, но имаха съвсем различно мнение. Вижте какво се случи."

Членът на комисията Джейми Раскин заяви след гласуването, че не иска да предвижда евентуална съдебна битка с Тръмп или да предъвква въпросите, които би искал да зададе. Той каза, че се надяват "бившият президент просто да излезе напред и да каже истината".

Призовката завърши това, което може да се окаже последното от поредицата от девет телевизионни изслушвания на комисията в Камарата на представителите, които включваха стряскащи свидетелства за последните месеци на Тръмп на поста и разтърсващо видео с насилие в сградата на Капитолия. 

Бивши служители от администрацията на Тръмп описаха един отмъстителен и непостоянен президент, който разбива предмети, когато главният му прокурор не подкрепи твърденията, че изборите са били фалшифицирани, пренебрегна предупрежденията, че протестиращите са въоръжени, когато ги призова да се отправят към Капитолия, и беше невъзмутим, когато собственият му вицепрезидент беше в опасност.

В четвъртък комисията показа непубликуван досега видеозапис на лидерите на Камарата на представителите и Сената, които се намират в безопасни помещения в Капитолия и искат помощ от губернаторите, вицепрезидента Майк Пенс, Националната гвардия на Мериленд и Министерството на отбраната, за да спрат насилието.

В един от видеозаписите помощник казва на Пелоси, че членовете на Камарата на представителите, които са хванати в клопка на пода на Камарата, си слагат маски против сълзотворен газ. Пелоси погледна към представителя Джим Клайбърн и попита: "Можете ли да повярвате в това?"

Драматично видео
В друго Пелоси казва, че ще отнеме известно време да се почистят " изпражненията, които те правят навсякъде и в буквален, и в преносен смисъл", след като чува съобщения за протестиращи, които дефекират и обират офиси.

Чейни, заместник-председател на комисията, предложи резолюцията за призоваване на Тръмп. Тя беше един от най-упоритите и гласовити негови критици след бунта в Капитолия - позиция, която ѝ струваше лидерския пост в Републиканската партия и мястото ѝ на единствен представител на Уайоминг в Камарата на представителите.

След поражението си на първичните избори Чейни призова американците да се обединят отвъд партийните граници, за да попречат на Тръмп да спечели отново Белия дом.

"Огромната тежест на представените до момента доказателства ни показа, че основната причина за 6 януари е един човек: Доналд Тръмп, когото много други последваха", заяви Чейни при откриването на изслушването. "Нищо от това нямаше да се случи без него."

Представителят Адам Кинцингер, другият републиканец в комисията, заяви, че доказателствата показват, че Тръмп лично е участвал в координиран "многокомпонентен план, за да се гарантира, че ще остане на власт", включително опитвайки се да убеди американците, че не е загубил.

Правната битка по повод на призовката може да отнеме години, като ще засегне до голяма степен неизследвани въпроси за имунитета на президента и на хората след излизането му от Белия дом.

Всяка призовка, издадена от комисията, ще изтече в края на мандата на Конгреса. Ако републиканците поемат контрола над Камарата на представителите в средата на мандата, това вероятно ще доведе до прекратяване на работата на комисията след приключване на тазгодишната сесия на Конгреса.

"Това е много символичен ход", каза Лиза Керн Грифин, професор в Юридическия факултет на университета "Дюк", която е водила лекции по въпросите на президентството и криминалните разследвания. "Призоваването му е жест, който няма да доведе до никакви показания от страна на бившия президент."

Чейни заяви, че има и доказателства за множество наказателни сезирания на Министерството на правосъдието и че комисията ще вземе решения за тях през следващите седмици. 

Тя конкретно спомена съветника на Тръмп Роджър Стоун, генерал Майк Флин, адвоката Джон Ийстман, служителя на Министерството на правосъдието Джефри Кларк и бившия началник на канцеларията на Белия дом Марк Медоус като хора, които може да крият допълнителна информация.