Тръмп е използвал фалшиви оценки на активи, обяви главният прокурор на Ню Йорк

Раздута оценката на Seven Springs, имение от 212 акра, осигурила 21,1 млн. долара данъчни облекчения през 2015

13:09 | 19 януари 2022
Обновен: 14:27 | 19 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главният прокурор на Ню Йорк поиска от съда да нареди на Доналд Тръмп и две от пълнолетните му деца да се явяват пред властите, за да дадат показания под клетва в рамките на гражданското разследване на семейния бизнес с недвижими имоти, като заяви, че разследващите вече са разкрили модел на потенциална измама, пише Bloomberg.

Във вторник вечерта Летиция Джеймс, главният прокурор на щата, подаде молба да бъде задължен бившият президент, заедно с Доналд Тръмп-младши и Иванка Тръмп, да предоставят документи и да отговорят на въпроси относно поредица от оценки на ключови имоти на базираната в Манхатън Trump Organization.

Гражданското разследване се очертава като една от най-големите правни заплахи за Тръмп, който обмисля нова кандидатура за Белия дом през 2024 г. Проучването вече помогна за образуването на отделно наказателно данъчно дело срещу Trump Organization, водено от районната прокуратура в Манхатън, и може да предизвика допълнителни наказателни обвинения или граждански иск от страна на държавата.

Финансовата документация на Тръмп, например, "представя неверни обективни факти, като например размера на триетажния пентхаус на Тръмп в Тръмп Тауър" и "неправилно класифицира активи извън контрола на Тръмп или на Trump Organization като "парични средства", като по този начин "надценява ликвидността си", заяви Джеймс.

Джеймс, демократ и чест критик на Тръмп, отговори на молба, подадена по-рано този месец от Тръмп, с която се искаше да се отменят държавните призовки с мотива, че разследването уж е политически мотивирано. Съдията вече е отхвърлил този аргумент поне два пъти по-рано в хода на разследването.

Според подаденото заявление прокуратурата "е разработила значителни допълнителни доказателства, които сочат, че Trump Organization е използвала измамни или подвеждащи оценки на активите, за да получи множество икономически ползи, включително "заеми, застрахователно покритие и данъчни облекчения".

Джеймс отбелязва в подаденото заявление, че на друг член на семейството, Ерик Тръмп, вече е било наредено миналата година да се яви на разпит, след като първоначално е отказал.

Джеймс заяви, че проучването е разкрило, че т.нар. отчети за финансовото състояние, които описват процеса на оценяване на Тръмп, го правят "по начин, който често е неточен или подвеждащ в сравнение с подкрепящите данни и документация", които компанията е представила на одиторите.

"Призовките до настоящи и бивши високопоставени служители на компанията - като тези, за които става въпрос тук - са рутинни при сложни финансови разследвания и са напълно оправдани в този случай", заяви Джеймс в жалбата.

Адвокатът на Тръмп, Алина Хабба, не отговори веднага на изпратеното съобщение с молба за коментар.

Джеймс започна проверката през 2019 г., за да установи дали компанията на Тръмп е манипулирала стойността на ключови активи. Бившият адвокат на Тръмп и негов довереник Майкъл Коен предизвика разследването, след като предаде на Конгреса масив от финансови документи на Тръмп и свидетелства, че бившият му шеф е "раздувал общите му активи, когато това е обслужвало целите му" и "е обезценявал активите си, за да намали данъците си върху недвижимите имоти".

През юли тогавашният окръжен прокурор на Манхатън Сайръс Ванс младши, в сътрудничество с Джеймс, обвини Trump Organization и дългогодишния ѝ главен финансов директор Алън Уайселбърг в редица престъпления, свързани с необлагаеми облаги, които изпълнителният директор е получил, включително използването на луксозни автомобили и апартаменти. Вайселберг и компанията отричат да са извършили нарушения.

Основен фокус на разследването на Джеймс е оценката на Trump Organization на Seven Springs - имение от 212 акра в окръг Уестчестър, Ню Йорк. Нейният офис се опитва да установи дали компанията е дала точна оценка на имота, когато той е послужил като основа за данъчни облекчения в размер на около 21,1 млн. долара за дарение на сервитут за опазване на околната среда за данъчната 2015 г.

Небостъргачът на Тръмп на Уолстрийт 40 и хотелът му в Чикаго са сред другите имоти, които се проверяват в рамките на разследването на главния прокурор, което се припокрива с широкото разследване на районния прокурор на Манхатън за възможни банкови, ипотечни и данъчни измами.