Понижението на данъците от Тръмп може да се окаже кошмар за Демократите и Байдън

Излежда, че Джо Байдън няма да успее да спази едно от основните си предизборни обещания, а това ще е дългосрочен проблем за партията на Демократите

07:05 | 27 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Понижението на данъците от Тръмп може да се окаже кошмар за Демократите и Байдън

Президентът Джо Байдън вероятно няма да успее да изпълни едно от ключовите си предизборни обещания – да отмени исторически непопулярните данъчни облекчения на своя предшественик от 2017 г. Причината е, че среща непреклонната съпротива от конгресмените, като някои от тях дори са от партията на Демократите.

Понижаването на данъчните ставки, направено от администрацията на Донал Тръмп облагодетелства големите корпорации, без да донесе повече приходи. Аргументът на Тръмп за промяната беше, че това ще помогне на бизнеса, който беше в затруднено положение, заради пандемията от Covid-19.

Същевременно увеличението на данъците е необходимо на Байдън, за да може да направи обещаните инвестиции в социалния сектор, които също бяха основна част от предизборната му кампания. Очаквано, партията на Републиканците отказва да подкрепи исканото повишение и да позволи на Байдън да проведе успешно политиките си. С този аргумент републиканците отказват да подкрепят и искането на Байдън да се премахне таванът на държавния дълг.   

Очаква се тази седмица демократите да представят в Сената плана си за финансиране на социалната програма, като се очаква разходите да са за 2 трилиона долара.

Това, което може би е неприятна изненада е позицията на някои от сенаторите от Демократическата партия, които са против увеличаването на данъчните ставки. Сред тях е Кирстен Синема от Аризона, която се очертава като „най-голямата пречка“. Синема бивш социален работник, която е известна като един от най-консервативните сенатори от партията на Демократите. По време на президентския мандат на Тръмп, тя често гласува в полза на предложения на Републиканската партия.

Синема ще се бори за преизбиране в Сената на изборите през 2024 г.. През тази година тя вече е събрала 2.3 млн. долара за кампанията си. Според източници на Bloomberg, тя би подкрепила по-високи данъчни тежести върху богатите американци и корпорациите, но не чрез по-високи ставки. Вместо това демократите разглеждат минималните корпоративни данъци върху финансовите печалби и облагането на нереализираните печалби на милиардерите.

От офисът й не са отговорили на запитванията за коментар.

Данъчният закон, приет от Републиканците през 2017 г. намали корпоративната ставка от 35% до 21%, като освен това понижи редица ставки за американците с високи приходи. Така общото намаление ставките се оценява на 1.5 трилиона долара за период от 10 години.

Републиканците казват, че основната реформа е направила страната по-конкурентоспособна, но критиците твърдят, че не е генерирала обещания икономически растеж и инвестиции и до голяма степен е помогнала на богати донори и корпоративни акционери, задълбочавайки социалното и икономическото неравенство.

В полза на намаляването на ставките през 2017 г. лобираха различни бизнес групи, както и Търговската камара на САЩ, като същевременно бликираха опитите на демократите да отменят тези предимства.

Демократите признават, че е малко вероятно да има друг голям законопроект преди междинните избори следващата година. Прогнозите са, че те ще загубят мнозинството си в Камарата на представителите. Това би означавало, че може да минат години, преди да имат възможност да повишат ставките.

„Единственият начин да се предприемат действия, за да се направи данъчната система по-справедлива, е ако има по-голямо демократично мнозинство в Сената“, казва Брад Банън, политически стратег пред Bloomberg.

Така от една страна демократите дълго време ще търпят неуспех в опита да повишат корпоративните ставки. Същевременно по-справедливото разпределение на данъчната тежест ще бъде тема, която ще бъде дискутирана в обществото и на политическата сцена.

Около 59% от възрастните в САЩ казват, че са "много притеснени" от това, че някои компании не плащат достатъчно данъци, според данни за април от Pew Research Center.

„Въпросът за справедливо споделяне на данъка в бъдеще ще играе важна роля“, каза Франк Клементе, изпълнителен директор на Americans for Tax Fairness „Това може да не се случи следващата година, предвид трудната година на изборите, но това ще бъде бъдещият дневен ред за всички“.

Така понижението на корпоративните ставки, може да се окаже едно от най-важните наследства от президентския мандат за Доналд Тръмп – както за бизнеса, така и за демократите.