Новата платформа на Тръмп донесе над 350% ръст на подкрепящия го SPAC

С обем от повече от 477 милиона акции, това беше най-активно търгуваната акция на борсата

09:41 | 22 октомври 2021
Обновен: 13:16 | 22 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сделката на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за създаване на приложение за социални медии, след като Twitter Inc и Facebook Inc ограничиха достъпа му до платформите си, спечели изобилно одобрение от инвеститори, като акциите в компанията, подкрепяща плана, затвориха над 350% в четвъртък, след като се повишиха с над 400% по-рано през деня.

Trump Media and Technology Group и Digital World Acquisition Corp, компания със специално предназначение (SPAC), обявиха в сряда, че ще се обединят, за да създадат приложение за социални медии, наречено TRUTH Social. Компанията на Тръмп заяви, че планира пускане на бета версия следващия месец и пълен достъп през първото тримесечие на 2022 г.

SPAC използват парите, събрани чрез първоначално публично предлагане, за да направят частна компания публична. В съобщението на тази сделка липсваха атрибутите на подробните бизнес планове, с които Уолстрийт е свикнал при сливанията на SPAC, от назоваване на лидерски екип до предоставяне на подробни финансови печалби и прогнози.

Въпреки това акциите на базираната в Маями Digital World затвориха с 356,8% при $45,50 за акция на Nasdaq, след като поскъпнаха с повече от 400% по-рано през сесията. При цената на затваряне пазарната му капитализация възлиза на 1,47 милиарда долара спрямо 321 милиона долара в сряда.

С обем от повече от 477 милиона акции, това беше най-активно търгуваната акция на борсата, предизвиквайки доста интерес във форуми като Reddit, където инвеститорите на дребно докараха така наречените меме акции до стойности, които не са подкрепени от основния финансов анализ. В Twitter и Stocktwits някои потребители аплодираха случващото се с публикации, показващи ракетни кораби и GIF изображения на Тръмп.

Ефектът на Тръмп

Това начинание може да осигури първия истински тест за влиянието на десните социални медии с пълната подкрепа на Тръмп. Остават въпроси за това как компанията планира да прави пари и да избегне същите проблеми, които накараха големите социални медийни платформи да го изгонят.

Някои инвеститори се удивиха на ръста и се чудеха дали печалбите ще продължат.

„Никога не съм виждал нещо подобно, такава реакция на споделяне, базирана на надежди и мечти“, каза Кристи Марвин, бивш инвестиционен банкер, който основа изследователската фирма SPACInsider, пред други инвеститори в дискусия в Twitter Spaces.

Други казаха, че реакцията на пазара отразява подкрепа за Тръмп, както и залог, че платформа с негово участие ще привлече последователи.

„До този момент не е имало публично търгуван инструмент за тези, които подкрепят бившия президент“, каза Джейк Долархайд, съосновател на Longbow Asset Management, пред "Ройтерс".

Майкъл О'Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading в Стамфорд, Кънектикът, заяви, че не само поддръжниците на Тръмп, но и противниците, медиите и инвеститорите ще използват платформата, за да следят какво казва Тръмп.

И все пак бъдещето далеч не е сигурно. Digital World, воден от бившия инвестиционен банкер Патрик Орландо, стартира поне четири SPAC и планира да пусне още два, но никой от тях все още не е завършил сделка. 

Без филтър

Близки до бившия президент, пожелали анонимност, казаха, че Тръмп се е опитвал да създаде своя собствена компания за социални медии, след като напусна Белия дом. Тръмп, обмисляйки поредна кандидатура за Белия дом през 2024 г., е разочарован, че няма директна и нефилтрирана връзка с милионите си последователи, след като Twitter и Facebook го забраниха, казаха източниците.

Гигантите в социалните медии спряха акаунтите на Тръмп, след като поддръжниците му атакуваха Капитолия на САЩ на 6 януари след възпламенителна реч, която той даде, повтаряйки неверни твърдения, че изборите през 2020 г. са "откраднати" чрез широко разпространена измама с гласовете.

Trump SPAC

Twitter установи, че публикациите на Тръмп „прославят насилието“. Facebook установи, че Тръмп насърчава насилието във връзка със смъртоносната атака, при която бунтовниците се опитаха да блокират официалното удостоверяване от Конгреса на загубата му на изборите от президента Джо Байдън.

В прессъобщението за сделката, Тръмп каза: „Развълнуван съм скоро да започна да споделям мислите си за TRUTH Social и да се боря срещу Big Tech“.

Акциите на Facebook се повишиха с 0,3%. Акциите на Twitter поевтиняха с 0,6%.

Trump Media заяви, че ще получи 293 милиона долара в брой, които Digital World Acquisition държи в тръст, ако никой акционер на фирмата за придобиване не реши да осребри акциите си.

Покачващата се цена на акциите може да увеличи вероятността от приключване на сделката. Инвеститорите в SPAC в крайна сметка трябва да изберат дали да изкупят обратно акциите си на цена на IPO ниво от $10 на акция, която сега е много по-ниска от нивото, на което мнозина са ги купили.

Опитите за предлагане на алтернативи на Twitter и Facebook са се проваляли в миналото. Parler, приложение за социални медии, подкрепено от видния донор на Републиканската партия Ребека Мърсър и популярно сред американските консерватори, пострада, след като няколко технологични компании да прекъснат връзките си с компанията след бунта на 6 януари.

GETTR, платформа в стил Twitter, стартирана от бившия съветник на Тръмп Джейсън Милър, обяви, че е постигнаа повече от 1,5 милиона потребители през първите 11 дни след стартирането си през юли. Милър така и не успя да накара Тръмп да се присъедини към платформата.