Тръмп се обръща към Върховния съд в борбата с документите

Джоди Шнайдер, Bloomberg

19:04 | 5 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Изглежда има значителен ескалация. Разкажете ни повече за това шоу?

Да, досега това бе една необикновена битка и наистина има значителна ескалация. Тръмп и неговите адвокати се обръщат към най-висшата съдебна инстанция в страната с молба да се намеси и да разреши специален магистрат, назначен от съда да преразгледа основно 100 класифицирани документа със секретен гриф, 100 от общо 11 000, иззети от дома му във Флорида. Тръмп и адвокатите му твърдят, че имат правото да се направи това и продължават да твърдят, че претърсването не е било извършено правилно.

Как това потенциално ескалира неговата правна борба с правителството?

Хайди, това вече е доста необичайно. Министерството на правосъдието обвинява бивш президент в нещо, което не сме виждали може би до такава степен от Ричард Никсън насам и ерата Уотъргейт.

Но в този момент Тръмп и неговите адвокати казват че заслужават пълното право да предяват своя иск, защото претърсването е било незаконно.

Президентът продължава да го повтаря и публично в профилите си в социалните мрежи. Казва също, че като е позволил на тези записи да бъдат на разположение на Министерството на правосъдието, те противоречат на аргументите му за това, че ги е разсекретил по неподходящ начин.

Също така казва, че не само са разсекретени по подходящ начин, но не са били взети незаконно. Правителството твърди, че са били взети незаконно и че бившият президент и неговите адвокати са продължили многократно да възпрепятстват усилията за получаване на тези документи.

Джоди, остава по-малко от месец до междинните избори. Обратното броене започна. Имаме дори мисли за това какво ще се случи през 2024 г. в този момент. Как се отразява това?

Да, до междинните избори остават пет седмици. И, разбира се, всички гледат към тях през политическа перспектива. Един от аргументите на бившия президент Тръмп е, че това е начин да се опита да му се попречи да се кандидатира през 2024 г. и дори да се наложи просто да се ограничи неговото влияние в тази конкретна кампания. Той е зает в съдилищата.

Вчера даде CNN на съд за клевета и опит да го спрат да се кандидатира през 2024 г., като очернят доброто му име. Има по-големи последици за изборната политика не само за междинния сезон, но и за президентската надпревара през 2024.