Тръмп ще „обяви нещо голямо“ на 15 ноември във Флорида

Тръмп също така остава исторически разединяваща политическа фигура и в момента е обект на множество федерални и щатски разследвания.

19:55 | 8 ноември 2022
Обновен: 20:33 | 8 ноември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В навечерието на междинните избори в САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще направи "важно изявление" следващата седмица, с което почти потвърди очакванията на всички, че ще се кандидатира за нов президентски мандат, за което намеква от седмици.

"Ще направя много важно изявление във вторник, 15 ноември, в Мар-а-Лаго", каза той на митинг в понеделник вечерта, който уж беше в подкрепа за републиканския кандидат за Сената на САЩ Джей Ди Ванс в Дейтън, Охайо. "Не искаме нищо да отвлича вниманието от важността на утрешния ден".

Самият Ванс, който е един от подкрепените от Тръмп кандидати в ключови за битката щати, се качи на сцената в много малък отрязък от близо 100-минутния митинг на Тръмп, на който той обрисува картина на американския упадък, който само той може да спаси.

Появата на бившия президент в понеделник вечерта допълнително фокусира вниманието около евентуалното обявяване на плановете му за 2024 г. Голяма част от тази интрига беше подклаждана от самия Тръмп, който в неделя призова последователите си да "останат на линия" за появата му от името на Ванс - един от десетките кандидати за междинните избори на републиканците, които получиха неговата подкрепа.

Но той изчака до последните моменти на митинга, за да каже само, че ще направи изявление дали ще се кандидатира следващата седмица.

Съветниците отдавна призовават Тръмп да изчака с каквото и да е обявяване до изборите във вторник, на които републиканците имат шансове да вземат поне една камара на Конгреса. Но непрестанните му закачки през последните дни, които завършиха с най-категоричния досега намек за предстояща кандидатура в понеделник вечерта, все още заплашват да изместят кандидатите на партията в последните часове преди края на гласуването.
Някои видни републиканци в социалните мрежи подканяха Тръмп да обяви кандидатурата си.

Американският представител от Флорида Мат Гаетц, съюзник на Тръмп, подхрани спекулациите, че Тръмп може да направи изявление на митинг в Охайо, с туит в понеделник сутринта, в който заяви, че бившият президент трябва да обяви решението си в понеделник вечерта.

"Цялата заслуга за тази вълна е на Тръмп и когато обяви решението си тази вечер, той ще се възползва от нея", написа Гаетц.
Той използва междинния цикъл на изборите, за да затегне хватката си върху Републиканската партия, като подкрепи кандидати в местни, щатски и федерални избори. Но участието му също така помрачи перспективите на републиканците да превземат двете камари на Конгреса във вторник.

Няколко от одобрените от него кандидати за Сената на САЩ участват в оспорвани надпревари. В щата Джорджия бившата футболна звезда Хершел Уокър се бори за победа срещу действащия сенатор демократ Рафаел Уорнък. В Пенсилвания известният лекар Мехмет Оз е в задънена улица срещу демократа Джон Фетерман.
В Невада републиканецът Адам Лаксалт се бори с досегашния сенатор демократ Кати Кортез Масто. Социологическите проучвания показват, че Ванс е в по-близка от очакваното надпревара с представителя на САЩ Тим Райън, въпреки че през последните седмици Ванс увеличи преднината си.

Ако 76-годишният Тръмп действително обяви кандидатурата си, това ще увеличи вероятността американските гласоподаватели отново да избират между бившия президент от Републиканската партия и настоящия президент Джо Байдън – двама възрастни бели мъже, които според проучванията са непопулярни сред мнозинството от американците. Байдън, който този месец навършва 80 години, заяви, че планира да се кандидатира за преизбиране, и посочи, че би приветствал най-вече възможността отново да победи Тръмп.

Тръмп също така остава исторически разединяваща политическа фигура и е обект на множество федерални и щатски разследвания.

Най-малко 225 републикански кандидати за губернатор, главен прокурор, държавен секретар и Конгрес, участващи в гласуването във вторник, или заявиха, че изборите през 2020 г. са били откраднати, или поставиха под съмнение тяхната легитимност, включително 10, които бяха извън Капитолия по време на смъртоносната атака на 6 януари.

Тръмп може да бъде въвлечен в хаотична първична кампания, тъй като други републиканци, включително губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и някогашни верни съюзници като бившия вицепрезидент Майк Пенс и бившия държавен секретар Майк Помпео, също се подготвят за евентуални кандидатури за Белия дом.