Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако Тръмп беше президент сега, вероятно конфликтът в Украйна нямаше да ескалира

Проф. Здравко Попов, дипломат, в "Клуб Investor”, 13.08.2022

21:05 | 13 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Украйна вероятно нямаше да бъде толкова силно подкрепена от САЩ, ако Доналд Тръмп имаше втори мандат. Дори щяха да се търсят възможности да не се допусне разрастването на този военен конфликт до степените, в които го виждаме днес. Трябва да помислим и дали самата Русия би извършила тази военна интервенция във време на мандат на Доналд Тръмп и дали нямаше да се търсят някакви други сделки. Това каза проф. Здравко Попов, дипломат, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Проф. Попов посочи, че обискът в дома на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е част от предизборната битка предвид предстоящите избори за Конгрес, но най-вече предвид президентските избори догодина, защото се очаква, че Тръмп ще се яви като един от основните кандидати на Републиканската партия.

Коментирайки споменаването на България в списък на държавите, които биха пострадали най-много при инцидент в АЕЦ „Запорожие” в Украйна, събеседникът заяви, че една авария там ще засегне цяла Европа, както и половината Русия, като се има предвид, че това е най-мощната атомна електроцентрала на континента.

„Няма разумен аргумент някоя от двете сили да поиска това да се случи, защото е пагубно и за двете”.

Събеседникът допусна, че е възможно да се забрани издаването на визи в Европа за руски граждани. Това ще е част от ескалиращата политика на санкции, които се налагат вследствие на военната интервенция в Украйна.

Що се отнася до заявеното от украинския президент Володомир Зеленски, че войната ще завърши с връщането на Крим в пределите на Украйна, събеседникът посочи, че ако това е целта на Киев, то войната ще стане по-сложна, защото Русия третира тази кримска територия като руска територия. От тази гледна точка може да изтълкува всяка интервенция в Крим като интервенция срещу Русия. Тогава Москва може да се позове на друга аргументация относно ескалирането на войната вече дори извън границите на Украйна. Това е рисков елемент, а въпросът е дали това е предизвикано от Украйна, дали от някакви вътрешни саботажи на кримска територия или от трета страна, което също стои като хипотеза.

Посещението на председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван разбуни страшно много региона и създаде втори прецедент след този в Украйна. Китай обаче няма да прекрачи най-червената граница, която съществува - директна анексия на Тайван, каза проф. Здравко Попов.

Коментирайки съществува ли реална опасност от анексиране на Тайван, събеседникът изтъкна, че Китай е направил всичко възможно, за да покаже, че притежава цялата мощ, за да извърши анексия. Китай направи нещо като обсада, използвайки всички свои въоръжени сили, извърши няколко кибератаки върху системи за сигурност на Тайван, разруши всички търговски пътища на Тайван с целия свят, успя да разстрои твърде добре улегналата форма на производство и търговия на високотехнологични чипове – над 70% от производството на полупроводници в света е в Тайван и почти целият свят се снабдява от там.

 „Китай се опита да покаже, че притежава всички възможни инструменти, за да извърши анексия”, посочи проф. Попов.

Тайван като страна, която се бори за своята суверенност и независимост показа, че също притежава военна мощ да отблъсне подобна агресия, надявайки се и на някаква международна солидарност.

В САЩ тази седмица започна приемането на специален закон, който трябва да стимулира производството на чипове, за да бъде страната независима от Тайван в случай на присъединяване към Китай.

„Америка би загубила много от това, защото е очевидно, че този бизнес ще бъде национализиран от Китай”.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” вижте тук.