Документите, които Тръмп е изнесъл, са включвали строго класифицирани материали

Разузнавателните комисии на Конгреса поискаха оценка на щетите от съхранението на чувствителна информация в дома на Тръмп

12:00 | 27 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерството на правосъдието на САЩ разкри в петък, че разследва бившия президент Доналд Тръмп за премахване на документи от архивите на Белия дом, тъй като смята, че той незаконно е държал документи, включително някои, включващи събиране на разузнавателна информация и секретни източници - които са сред най-строго пазените тайни на САЩ.

Отделът публикува силно редактирана клетвена декларация, която е в основата на извънредното претърсване на ФБР от 8 август в резиденцията на Тръмп във Флорида, при което агенти иззеха 11 комплекта класифицирани записи, включително някои с етикет „строго секретни“ като документи, които биха могли сериозно да застрашат националната сигурност, ако бъдат разкрити.

В клетвената декларация неидентифициран агент на ФБР каза, че агенцията е прегледала и идентифицирала 184 документа, "носещи маркировки за класификация", съдържащи "информация за националната отбрана", след като през януари Тръмп върна 15 кутии с правителствени документи, търсени от Националния архив на САЩ. Други документи в тези кутии, според клетвената декларация, съдържат ръкописни бележки от Тръмп.

Тръмп е застрашил някои от най-секретните отбранителни и разузнавателни материали на нацията – от прихванати чуждестранни комуникации до разузнавателна информация, събрана от шпиони – като ги е скрил неправилно в имението си Мар-а-Лаго

Претърсването беше част от федерално разследване дали Тръмп незаконно е премахнал и държал документи, когато е напуснал поста си през януари 2021 г., след като загуби изборите през 2020 г. от президента Джо Байдън и дали Тръмп се е опитал да попречи на разследването.

Тръмп обмисля още една кандидатура за президент през 2024 г. и описа одобреното от съда претърсване в имението Мар-а-Лаго в Палм Бийч като политически мотивирано, а в петък отново го определи като „взлом“.

Документи, публикувани с клетвената декларация, разкриха, че „значителен брой цивилни свидетели“, запознати с действията на Тръмп след напускането на поста, са помогнали на разследването, което е рядко разкритие.

Издирването беше значителна ескалация на едно от няколкото федерални и щатски разследвания, пред които е изправен Тръмп, включващи времето му на служба и в частния бизнес.

Доказателства за възпрепятстване на разследването

Агентът, изготвил клетвената декларация, пише, че след като ФБР е прегледало материалите, които Тръмп е върнал през януари в Националния архив - агенцията, отговорна за съхраняването на правителствените архиви - е имало основателна причина да вярва, че още документи все още са в Мар-а-Лаго, пише "Ройтерс".

Съществува също така вероятна причина да се смята, че в помещенията ще бъдат открити доказателства за обструкция“, добави агентът.

Други документи, свързани с отбраната, които Тръмп беше върнал, съдържаха препратки към теми, включително „секретни източници на информация“, които помагат за събирането на разузнавателна информация от САЩ, показва клетвената декларация, както и подробности за това как нацията провежда чуждестранно наблюдение и информация, която е събрала, използвайки закона за вътрешно наблюдение на САЩ.

Клетвената декларация от 32 страници, очертаваща доказателства, които дават на Министерството на правосъдието вероятна причина да поиска от съдия да одобри заповед за обиск, беше силно редактирана по искане на министерството. На повечето страници поне някои части са изтрити. Някои страници са напълно заличени.

Министерството се опита да запази клетвената декларация в тайна. Но след като медийни организации подадоха иск, за да я направят публично достояние, американският съдия Брус Рейнхарт, който одобри заповедта за обиск въз основа на клетвената декларация, в четвъртък нареди публикуването на редактирана версия.

Тръмп се оплака в социалните медии, че публикуваната клетвена декларация е „силно редактирана“ и поиска Рейнхарт да се оттегли от случая, без да дава видимо основание. Юридическият екип на Тръмп не е отправил официално такова искане.

Попитан от репортери дали някога е уместно президент да носи вкъщи секретни материали, Байдън каза: „Зависи от документа и зависи от това колко сигурно“ е местоположението.

Байдън добави, че има "напълно защитен" сайт в дома си и че ще вземе вкъщи в петък копие от ежедневния си разузнавателен брифинг, но каза, че тези записи по-късно ще бъдат върнати на армията.

Агентът на ФБР каза в клетвената декларация, че при предварителен преглед през май на архивите, получени по-рано от Тръмп, са открити 184 „уникални документа“, обозначени като класифицирани – 67 с маркировка „поверително“, 92 с маркировка „секретно“ и 25 с маркировка „строго секретно“.

Брандън Фокс, бивш федерален прокурор, сега в адвокатската кантора Jenner & Block, каза, че препратките към твърденията на Тръмп за разсекретяване на документите са значими, въпреки че голяма част от материала е редактиран.

„Те вероятно посочват доказателството, което DOJ (Министерството на правосъдието) смята, че разполага, което показва, че Тръмп не е разсекретил документите“, каза Фокс пред "Ройтерс".

Публикуваните документи показаха как адвокатите на Тръмп се опитаха да омаловажат опасенията на отдела относно записите.

„Всеки опит за налагане на наказателна отговорност на президент или бивш президент, който включва действията му по отношение на документи, маркирани като класифицирани, би довел до сериозни проблеми с конституционното разделение на властите“, пише адвокатът на Тръмп Евън Коркоран в писмо от 25 май до служител на Министерството на правосъдието .

„Освен това основният наказателен закон, който урежда неразрешеното премахване и задържане на класифицирани документи или материали, не се прилага за президента“, добави Коркоран.

Джефри Белин, професор по право в William & Mary, каза пред Bloomberg, че документът „посочва защо ФБР е смятало, че на мястото ще бъдат намерени доказателства за престъпление“. Той добави: „В светлината на информацията в тази клетвена декларация, не е изненадващо, че съдията заключи, че има вероятна причина, и така разреши претърсването.“

Разузнавателните комисии на Конгреса поискаха оценка на щетите от съхранението на чувствителна информация в дома на Тръмп.

„Изглежда, въз основа на клетвената декларация, разпечатана тази сутрин, че сред неправилно обработените документи в Мар-а-Лаго са някои от нашите най-чувствителни разузнавателни данни - което е една от причините комисията по разузнаването на Сената да поиска, на двупартийна основа, оценка на щетите за всяка заплаха за националната сигурност, породена от неправилното боравене с тази информация“, каза в изявление в петък председателят на комисията по разузнаване на Сената Марк Уорнър, демократ от Вирджиния.