Бизнес империята на Доналд Тръмп е застрашена от съдебно дело за измама в Ню Йорк

Дело за 250 милиона долара от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс обвинява бившия президент, че е измамил кредиторите си

12:55 | 22 септември 2022
Обновен: 13:21 | 22 септември 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс в сряда заведе дело срещу Доналд Тръмп и три от неговите деца по обвинение за измама в огромни размери и изкуствено завишаване на стойността на активите, притежавани от техния семеен бизнес, Trump Organization, за тяхна собствена финансова изгода, пише Financial Times.

Джеймс поиска наказания, които, ако бъдат наложени, биха могли на практика да сложат край на кариерата на бившия президент в сферата на недвижимите имоти и биха застрашили съществуването на Trump Organization, основана от баща му в Куинс през 20-те години на миналия век.

Те включват забрана на Тръмп и децата му Доналд-младши, Иванка и Ерик да работят отново като висши служители на компания, регистрирана в Ню Йорк.

Главният прокурор иска от съда да принуди Тръмп да изплати най-малко 250 милиона долара, които според нея са придобити по неправомерен начин. Джеймс също така заяви, че нейната служба ще предаде доказателства на Министерството на правосъдието по обвинения за евентуални престъпления, включително банкови измами.

„Г-н Тръмп си мислеше, че може да се измъкне и да не понесе отговорност за измамите си, но днес на това ще се сложи край“, каза Джеймс. „Законът е еднакъв както за бившите президенти, така и за обикновените американци“, добави тя.

Делото е безпрецедентно съдебно обвинение срещу бивш президент на САЩ, който все още е най-влиятелната фигура в Републиканската партия и обмисля нова кандидатура за Белия дом.

Това бележи кулминацията на почти тригодишно разследване, което включваше ожесточени сблъсъци между главния прокурор и семейство Тръмп и техните адвокати. Тръмп многократно е обвинявал Джеймс, че се занимава с модерен „лов на вещици“, за да унищожи политическата му кариера.

В сряда говорител на Trump Organization нарече делото „политически тормоз“ и отхвърли твърдението, че е имало жертви на измама.

„Не само, че нито една банка не беше ощетена – всъщност те спечелиха много, суми в размер на стотици милиони долари под формата на лихви и такси, и нито веднъж не са възразявали срещу някой от въпросните заеми“, каза говорителят на компанията.

Много от детайлите в обвиненията на Джеймс бяха събрани в съдебен доклад през януари. В центъра на случая е годишната „декларация за финансово състояние“, която Тръмп и неговите съветници подготвят, за да демонстрират нетната си стойност за кредиторите си и бъдещи бизнес партньори.

Според Джеймс, Тръмп е твърдял, че цифрата нараства всяка година. За да демонстрира това, според нея Тръмп многократно е завишавал стойността на активи като офис сгради и голф клубове и дори имението Мар-а-Лаго. Това от своя страна му е позволило да си осигури солидни икономически ползи, включително достъп до финансиране при по-изгодни условия.

След това тя твърди, че Тръмп изкуствено е намалил стойността на същите активи, за да понижи размера на данъците си, твърди тя. Между 2011 г. и 2021 г. отчетът за финансовото състояние съдържа повече от 200 фалшиви оценки, според делото.

„С помощта на Доналд-младши, Ерик, Иванка и други обвиняеми, Тръмп по различни начини незаконно е завишавал и намалявал нетното си богатство с милиарди, за да получи и изплати заеми, да получи застрахователни обезщетения и да плаща по-ниски данъци“, каза Джеймс.

Сред многото примери в жалбата, която обхваща повече от 200 страници, е мезонетът на самия Тръмп. През 2015 г. той го е оценил на 327 милиона долара, а през това време нито един апартамент в града не е бил продаден за повече от 100 милиона долара.

Друг случай включва 40 Wall Street, офис сграда в долен Манхатън. Според Джеймс през 2011 г. семейство Тръмп са я оценили на 524 милиона долара, въпреки че Cushman & Wakefield, фирма за услуги в областта на недвижимите имоти, е оценила стойността на същата сграда на около 200 милиона долара в оценка за друг клиент.

Бившият президент, твърди Джеймс, също е добавял 30% премия за всеки имот само заради това, че носи името Тръмп.

В допълнение към Тръмп, в делото са посочени Алън Уайселбeрг, дългогодишният главен финансов директор на компанията на Тръмп, и Джефри Маккони, неин контрольор. През август Уайселбeрг се призна за виновен по 15 обвинения за престъпни данъчни измами в сделка с прокурорите, която се очаква да доведе до петмесечна присъда затвор.

Преследването на Тръмп от страна на Джеймс беше продължителна афера, с многократни правни забавяния и въпроси относно стойността на нейните доказателства и основанията и последиците от обвинението срещу бивш президент.

Паралелно наказателно разследване от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг изглежда закъса тази година, когато двамата прокурори, които го наблюдаваха, внезапно се отказаха. В изявление в сряда Браг каза, че разследването му е „активно и продължава работата си“.

Една от трудностите, която измъчва прокурорите, е, че страните, с които Тръмп е осъществявал сделки, са големи кредитори като Deutsche Bank, от които трябва да се очаква да извършат собствена проверка - независимо от претенциите на семейството и особено като се има предвид репутацията на Тръмп за самохвалство.

Освен това годишният финансов отчет на Тръмп е изготвен с помощта на неговия бивш счетоводител Mazars, но не е официално одитиран от фирмата. През февруари Mazars прекъсна връзките си с Тръмп, заявявайки, че вече не може да гарантира за неговите финансови отчети от последните 10 години.

Междувременно стана ясно, че Тръмп не е водил подробни писмени записи. Прокурорите се надяваха, че Уайселберг може да им помогне, но той отказа да свидетелства срещу шефа си.

В наказателно дело прокурорите трябва да убедят съдебните заседатели да гласуват с единодушие за присъдата. Гражданският иск, който Джеймс е завела, не изисква толкова силни доказателства.

Междувременно Trump Organization може да се сблъска с допълнителни усложнения, според Даниел Хорвиц, адвокат в McLaughlin & Stern. „Всеки, който е обвинен в измама, неизбежно ще срещне известно ниво на съпротива от финансовите институции“, каза той.